Piešťanská pôrodnica si v hodnotení pohoršila

  • Nezaradené
  • 19. júla 2019, 00:02

Už ôsmykrát projekt Sprievodca pôrodnicami zmapoval pocity a skúsenosti čerstvých mamičiek. Tie hodnotili zariadenia, v ktorých na svet priviedli svoje deti. Svoj názor vyjadrili aj experti, a tak Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom www.rodinka.sk mohol opäť vyhodnotiť najlepšie pôrodnice na Slovensku za uplynulý rok.

Oproti minulému roku si pôrodnica pohoršila. (Autor: am)

Hodnotenie pôrodníc sa skladá z dvoch častí. Na jednej strane sa portál rodinka.sk pýta rodičiek, ako hodnotia svoj pôrod a starostlivosť o ich bábätko. HPI na strane druhej komunikuje s pôrodnicami a vyhodnocuje medicínske indikátory kvality – to je vnímané ako expertné hodnotenie. Obe hodnotenia sa napokon spájajú do celkového výsledku.

Na portáli www.sprievodca-porodnicami.sk hodnotilo slovenské pôrodnice od vlaňajšieho augusta do konca mája tohto roku 2 839 matiek. Odpovedali dovedna na 14 otázok, ktoré smerujú na tri hlavné oblasti starostlivosti: o ženu počas a po pôrode a na starostlivosť o bábätko. Konkrétne sa dotazník pýta napríklad na dodržiavania intimity počas pôrodu, správania či odbornosti personálu, vybavenosti pôrodného traktu, ale aj starostlivosti o bábätko, podpory dojčenia či prítomnosti sprevádzajúcej osoby pri pôrode a ďalších skutočností.

Najväčší počet bodov získali pôrodnice za umožnenie prítomnosti sprevádzajúcej osoby (91,94%), odbornosť zdravotníckeho personálu (spokojnosť 91,04%) a vybavenie pôrodného traktu (89,95%).

Najmenej bodov získali pôrodnice za podporu skorého kontaktu medzi matkou a dieťaťom (77,92% žien malo umožnené prvé priloženie na pôrodnej sále, 66,65% žien bolo so svojim dieťaťom aj dve hodiny po pôrode), podporu dojčenia (81,74%) a napokon ochotu personálu načúvať a reagovať na individuálne potreby rodičky (85,76%).

Najlepšie hodnotenou pôrodnicou podľa mamičiek sa stala FNsP Žilina, s ktorou boli spokojné na 95,9%. Za ňou nasleduje NsP Spišská Nová Ves s 94,5% a pomyselnú bronzovú priečku obsadila NsP Považská Bystrica s 93,9%.

Z Trnavského kraja najlepšie zarezonovala NsP Skalica s 86,4%. V minulom roku bola v kraji najobľúbenejšia práve piešťanská pôrodnica, ktorá tento rok skončila na štvrtom mieste z piatich s hodnotením 81%.

Aktuálne však na pôrodníckom oddelení prebieha rekonštrukcia, tak uvidíme, ako renovácia priestorov ovplyvní budúcoročné hlasovanie mamičiek.

V roku 2018 bolo v 51 slovenských pôrodniciach 56 478 pôrodov. Oproti predchádzajúcemu kroku ide o pokles o 995 pôrodov. V počtoch pôrodov sa však jednotlivé pôrodnice líšia. Rovnako ako vlani, najmenej pôrodov bolo v Revúcej (242), najviac v Bratislave-Petržalke (3 239).

V Piešťanoch bolo 673 pôrodov, z toho 238 sekciou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za ideálny podiel cisárskych rezov v rozpätí 10 – 15%.

Ako sme spomínali, pôrodnice hodnotili aj experti, ktorí za najlepšiu pôrodnicu považujú Fakultnú nemocnicu Trenčín. V celkovom hodnotení najlepšie uspeli GPN Koch, LNsP Liptovský Mikuláš, Nemocnica A. Leňa Humenné a Univerzitná nemocnica Martin.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín