Petíciu za zákaz držania psov na reťaziach podpísalo 50-tisíc ľudí

  • Nezaradené
  • 19. júla 2019, 12:00

Petíciu za zákaz držania psov na reťazi podpísalo viac ako 50-tisíc ľudí. Sloboda zvierat petičné hárky odovzdala na ministerstve pôdohospodárstva. Ako informovala Silvia Čaňová zo Slobody zvierat, organizácia nie je spokojná s návrhom novej vyhlášky agrorezortu, ktorá stanovuje presné pravidlá držania psov na reťaziach, no reťaze opäť nezakazuje.

(Autor: sloboda zvierat)

Silvia Čaňová vysvetlila, že vyhláška z roku 2008 povoľuje držanie psov na reťazi za istých podmienok – reťaz nesmie byť kratšia ako 2,5 metra, musí mať otočnú karabínu a psovi ju možno pripnúť len na riadny obojok s nastaviteľným obvodom. Vyhláška tiež prikazuje umožniť psovi denný voľný pohyb bez uviazania. Ministerstvo v júni navrhlo novú vyhlášku o ochrane spoločenských zvierat, ktorá však reťaze opäť povoľuje. Konštatuje síce, že uviazanie psa na reťazi sa nepovažuje za vhodný spôsob chovu alebo držania psa, no nezakazuje ho. Podobne ako predchádzajúca vyhláška hovorí, že psovi je nutné denne umožniť voľný pohyb. Ako však upozornila predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová, dodržiavanie tohto ustanovenia v praxi nie je možné kontrolovať. Aj majitelia, ktorí svojho psa držia permanentne na reťazi, pri kontrole uvádzajú, že ho denne púšťajú, že behá v noci a stráži alebo je uviazaný len na chvíľu. „Výsledkom sú tisíce psov, ktoré na reťazi strávia celý svoj život a v zmysle platnej legislatívy im nemožno pomôcť,“ upozornila Dugovičová.

Linka proti krutosti Slobody zvierat denne prijíma desiatky podnetov verejnosti, v 90 percentách ide o psov na reťaziach. Pri kontrole majitelia tvrdia, že psa púšťajú a inšpektori nemôžu dokázať opak. „Zvieratá z reťazí sú naše najvážnejšie prípady – reťaze, drôty či špagáty im často bolestivo vrastajú do kože krku, pretože ich psíkom založia priamo na krk ešte ako šteňatám,“ povedala Dugovičová. Psy držané na reťaziach bývajú často zanedbávané, podvýživené a choré. „Nevieme si predstaviť, že novonavrhnutá vyhláška pomôže k lepšej ochrane zdravia a pohody zvierat. Naopak, vymôcť jej dodržiavanie v praxi bude podľa nás ešte zložitejšie,“ uzavrela Dugovičová s tým, že „hlas viac ako 50-tisíc občanov pod petíciou znamená jasné nie reťaziam“. 

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek