Žiadajú zrušiť klietky pre hospodárske zvieratá

  • Nezaradené
  • 18. júla 2019, 10:00

Milión občanov Európskej únie žiada zrušiť klietky pre hospodárske zvieratá. Toľko ľudí totiž podpísalo iniciatívu občanov End the Cage Age (Koniec doby klietkovej). Ako informovala koordinátorka kampane Silvia Čaňová, ide dosiaľ o najväčší politický tlak na zmenu v oblasti welfare (blaha – pozn. red.) hospodárskych zvierat vyvinutý občanmi únie.

V prípade schválenia zákona o zákaze chovu v klietkach sa mimo zákon zrejme ocitnú aj králikárne. ilustr. foto: Petra Dragon

Cieľom iniciatívy, v ktorej sa spojilo 170 európskych organizácií na ochranu zvierat a životného prostredia vrátane neziskovej organizácie Sloboda zvierat, je ukončiť používanie klietok v chove hospodárskych zvierat v rámci Európskej únie (EÚ). Podľa iniciatívy by to znamenalo koniec utrpenia miliónov zvierat a zároveň bolo významným krokom k napĺňaniu Zmluvy o fungovaní únie, ktorou sa členské štáty zaviazali, že „pri formulovaní a vykonávaní politiky únie v oblasti poľnohospodárstva, rybného hospodárstva, dopravy, vnútorného trhu, výskumu a technologického rozvoja a kozmického priestoru berie únia a členské štáty maximálny ohľad na požiadavky blaha zvierat ako cítiacich bytostí.“

Iniciatíva upozorňuje, že z hľadiska zdravia a pohody zvierat predstavujú klietky najnevyhovujúcejší systém chovu. Ide o holé, stiesnené klietky určené na skupinové alebo individuálne ustajnenie, ktoré zvieratám neumožňuje prakticky žiadne prirodzené správanie – pohyb či zmeny polohy, hľadanie potravy, hygienu, hniezdenie či starostlivosť o mláďatá. A okrem psychického a fyzického utrpenia napomáha zraneniam a šíreniu ochorení.

Napriek tomu je v EÚ každoročne chovaných viac ako 300 miliónov prasníc, králikov, nosníc, kačíc a prepeličiek v klietkach. „Prirodzenejšie neklietkové chovné systémy sú možné, ako ukazuje prax v chove nosníc. Od roku 2012, keď v EÚ začal platiť zákaz holých klietok pre nosnice, sa vo väčšine krajín presadili humánnejšie neklietkové chovy v halách a chovy s voľným výbehom a v súčasnosti tvoria vajcia z neklietkových systémov takmer 50 percent produkcie EÚ,“ vysvetlila Silvia Čaňová. Dodala, že Slovensko zaostáva, väčšina sliepok sa stále chová v tzv. obohatených klietkach a neklietkové vajcia u nás tvoria menej ako 20 percent z celkovej produkcie.

Koniec doby klietkovej má formát európskej iniciatívy občanov. Organizátori tak musia predložiť Európskej komisii jeden milión overených platných podpisov občanov EÚ, teda odovzdať minimálne 1,2 milióna podpisov, najneskôr do jedného roka po oficiálnom začatí petície – do konca septembra 2019. Predmet iniciatívy môžu potom predstaviť zástupcom komisie a v rámci verejného vypočutia aj Európskemu parlamentu. Podľa predsedníčky Slobody zvierat Pavly Dugovičovej milión podpisov pre hospodárske zvieratá predstavuje historický míľnik. „A to nie je konečné číslo – iniciatíva Koniec doby klietkovej naďalej pokračuje a podpísať ju môžu všetci občania únie, ktorí chcú do Bruselu poslať jasnú správu, že im na hospodárskych zvieratách záleží,” uviedla.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela