Opravia Krajinský most i časť cesty na Banke

  • Nezaradené
  • 18. júla 2019, 00:01

Čulý pracovný ruch bude sprevádzať piešťanské leto aj v roku 2019. Okrem Kolonádového mosta by už čoskoro mali pracovníci doraziť aj na Krajinský most a zrekonštruovať jeho piliere. Počas opráv bude most prejazdný.

Kraj nechá tentoraz opraviť spodnú časť mosta. foto: (am)

Trnavský samosprávny kraj začne onedlho s rekonštrukciou spodnej stavby Krajinského mosta za takmer dva milióny eur. Dodávateľom prác bude na základe výsledkov verejného obstarávania spoločnosť Swietelsky-Slovakia, ktorá už v Piešťanoch rekonštruuje Kolonádový most, ba dokonca i schodisko Domu umenia.

Kraj má so zhotoviteľom podpísanú zmluvu, uskutočnili sa aj stretnutia ohľadom začiatku prác. Spoločnosť je povinná do piatich dní od prevzatia stavby začať s rekonštrukciou. Dokončiť ju má maximálne do piatich mesiacov.

Okrem spodnej časti mosta bude súčasťou týchto prác aj obnova úseku cesty II/499 v smere do obce Banka. Ide aj o úsek s havarijným stavom vozovky, o ktorom sme písali v predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa.

Stavebné práce na moste i na ceste smerom na Havran si podľa predsedu kraja Jozefa Viskupiča nevyžiadajú uzávierky: „Dočasné dopravné riešenie použijeme len vo výnimočnom prípade, ak by si práce na moste vyžiadali napríklad žeriav na prenesenie bremien. S inými obmedzeniami sa zatiaľ neráta.“

Hornú časť mosta vrátane vozovky obnovili pred piatimi rokmi, vtedy bol most, ktorý je pre autá jediným spojením cez Váh v Piešťanoch, dva mesiace úplne uzatvorený. Po moste prechádza viac ako päťtisíc vozidiel denne.

Krajinský most bol dokončený v roku 1931, odvtedy absolvoval viaceré opravy. Podľa technickej správy sa na jeho spodnej stavbe v súčasnosti prejavujú viaceré poruchy, napríklad rozpad betónu, poškodzovanie a korózia nosnej výstuže, trhliny a ďalšie. Na betóne spodnej stavby sa podľa tohto dokumentu prejavuje aj erozívny účinok vodného toku. Stavbári budú počas prác od správcu toku Váhu potrebovať zníženie hladiny aspoň o 75 centimetrov.

Iniciátorom výstavby oboch mostov bol v prvej polovici minulého storočia vtedajší nájomca piešťanských kúpeľov Ľudovít Winter. Nové mosty cez Váh znamenali vyšší komfort pre návštevníkov kúpeľov.

(am)/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf