Medvede v Malých Karpatoch a Považskom Inovci zrejme sú už natrvalo súčasťou prírody

Trnavská polícia upozorňuje na sociálnej sieti na výskyt ďalších medveďov na Záhorí. Tentokrát pozorovali pri obci Kamenec-Prievaly v okrese Senica medvedicu aj s mláďatami. Začiatkom júla fotopasca zachytila medveďa nad Prašníkom v lesoch Malých Karpát v minulom roku v chotári obce Modrová kde sú lesy súčasťou Považského Inovca.

Pri obci Kamenec-Prievaly sa pohybuje medvedica aj s mláďatami (Autor: ilustračné foto - Getty Images)

Zdá sa, že na prítomnosť medveďov aj v lokalite Piešťan či Vrbového si budeme musieť privykať. Pred tromi rokmi fotopasca zachytila mladého medveďa v lesoch Považského Inovca medzi Šalgovcami a Ardanovcam, v závere minulého roku bol medveď videný pri Modrovej. Začiatkom tohto mesiaca medveďa videli nad Prašníkom a tentokrát sa dokonca celá medvedia rodinka pohybuje v lesoch na Záhorí.

„Pri potulkách miestnymi lesmi dbajte na zvýšenú opatrnosť. Ak by ste medvede videli, k zvieratám sa nepribližujte a ich výskyt oznámte ihneď poľovnému združeniu Kamenec, prípadne na obecný úrad alebo na najbližšej policajnej stanici,“ upozorňuje polícia.

Na výskyt medveďov v Malých Karpatoch a na Záhorí upozorňovala nedávno aj Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty. „Môžeme predpokladať, že sa v tomto regióne pohybujú dva až tri jedince,“ uviedli. Dodali však, že medveď je schopný v priebehu dňa prejsť aj niekoľko desiatok kilometrov, takže na základe doterajších údajov je ťažké presne určiť, koľko jedincov sa v regióne nachádza. Správa CHKO vysvetlila, že do južnejších regiónov sa dostávajú najmä mladé, od medvedice odstavené jedince vo veku asi dva až štyri roky. „Či nové územia osídlia trvalejšie, alebo sa po určitej dobe presunú inam, závisí od viacerých faktorov, napríklad od dostatku potravy či miery rušivých vplyvov,“ uviedli štátni ochranári.

Medveďa hnedého v úvode júla zachytila fotopasca v katastri obce Košariská

Správa CHKO Malé Karpaty tvrdí, že verejnosť nemá dôvody na obavy. Pohorie Malé Karpaty disponuje dostatočnými zdrojmi potravy na to, aby sa medveď uživil a nebol odkázaný vyhľadávať potravu v blízkosti ľudských sídiel. „Doteraz neboli hlásené žiadne problémy s prítomnosťou medveďa, či by išlo o škody na hospodárskych zvieratách, ovocných stromoch, včelstvách alebo inom majetku. Podobne nám nie sú doteraz známe prípady priameho stretu s človekom, pri ktorom by bol človek ohrozovaný na zdraví či živote,“ zdôraznili štátni ochranári. Zároveň však upozornili, že v prírodnom prostredí, kde je možný výskyt medveďa, je vhodné správať sa primerane hlasno, netreba tiež vchádzať do neprehľadného terénu či húštiny. „Uvedené zásady je vhodné dodržiavať v regióne Malých Karpát a Záhoria aj v súvislosti s výskytom diviakov, s ktorými môže človek tiež zažiť konfliktné strety,“ pripomenula správa CHKO. Medveď hnedý je zákonom chránený živočích. V prípade zistenia jeho výskytu v Malých Karpatoch je potrebné informovať Štátnu ochranu prírody alebo Správu CHKO Malé Karpaty.

V roku 2017 medveďa zachytila fotopasca v lesoch Považského Inovca medzi Šalgovcami a Ardanovcam

Len prednedávnom sa uskutočnilo sčítanie tejto najväčšej šelmy na Slovensku a číslo na hranici takmer 1300 jedincov zaskočilo poľovníkov, ale aj ochranárov. I tie najoptimistickejšie odhady doposiaľ dosahovali len polovicu tohto údaju. Trvalý výskyt je doložený zhruba na 33 percentách nášho územia a podľa všetkého najnovšie k tradičným lokalitám výskytu medveďa v lesoch stredného a východného Slovenska pribudol Považský Inovec a Malé Karpaty.

Medveď hnedý je všežravec, živí sa najmä lesnými plodmi, no v prípade dostupnosti nepohrdne ani mäsom. Dospelý dorastá do dĺžky dva až tri metre, dosahuje hmotnosť 100 až 350 kilogramov. Samice sú menšie, dosahujú zhruba polovicu hmotnosti samca. Medvede sú silne stavané s typickým svalnatým hrbom v oblasti lopatiek. Na labách má nezatiahnuteľné pazúry. Srsť medveďov hnedých je tmavohnedá, blond až čierna. Vo voľnej prírode sa dožívajú 25 rokov, v zajatí o niečo viac.

Jozef Vojčiniak/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav