Staré detské ihriská v Piešťanoch odstránia

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. júla 2019, 08:00

Ešte pred dvomi desiatkami rokov sme boli zvyknutí, že takmer za každým panelákom bolo malé detské ihrisko, kde rodičia „vypustili“ svoje ratolesti a jedným očkom ich cez okno aj hodiny sledovali, ako sa vonku hrajú. Dnes už takéto čosi zažíva len málo rodín, preto sa aj ihriská koncepčne menia. Piešťany idú v tomto „s dobou“.

Staré hracie prvky budú z mesta postupne miznúť. (Autor: am)

Už niekoľko rokov mesto Piešťany nasleduje trend výstavby takzvaných centrálnych ihrísk. Znamená to, že nie sú za každým domom dva či tri jednoduché hracie prvky, ale stavajú sa celé herné komplexy. Vidieť to môžeme napríklad na Valovej, na Prednádraží alebo na Vodárenskej ulici.

Na takomto ihrisku môžeme vidieť niekoľko šmykľaviek, hojdačky, „veže“ či iné stavby, cez ktoré deti preliezajú, prítomné sú mäkké dopadové materiály, pričom väčšinou sú areály oplotené a s dostatkom lavičiek pre rodičov. Predpokladá sa totiž, že na takéto ihrisko idú deti v sprievode rodičov a strávia tam čas spoločne.

Takéto ihrisko je nielen vzdialenejšie od domov, ale je aj nákladnejšie na stavbu. Investovať preto do udržiavania a nekonečných opráv prvkov ešte azda z minulého storočia, ktoré ani zďaleka nespĺňajú najnovšie bezpečnostné štandardy, nie je koncepčné. Preto tieto ihriská pomaly z mesta miznú. V dohľadnej dobe majú viaceré z nich Služby mesta Piešťany odstraňovať.

Ako nám prezradila riaditeľka organizácie Hana Dupkaničová, zámerom vedenia mesta je vlastniť a prostredníctvom služieb mesta prevádzkovať bezpečné, hravé, moderné a pre deti príťažlivé detské ihriská.

V zmysle novej koncepcie ihrísk preto došlo k vykonaniu súpisu niektorých hracích prvkov a ich následnému odstráneniu. „Ide o prvky, ktoré vzhľadom na svoje opotrebenie, poškodenie a zastaranosť nedokážu eliminovať riziká a nebezpečenstvá, ktoré dieťa pri hraní nevie predvídať, a teda nemôžu ďalej slúžiť svojmu účelu. Vyraďovanie hracích prvkov a ihrísk zo zoznamu detských ihrísk na území mesta Piešťany súvisí i s výstavbou nových,“ uviedla H. Dupkaničová.

Mestské zastupiteľstvo schválilo odstránenie hracích prvkov z Vážskej, kde ako náhrada slúži Žihadielko, ďalej na Lipovej, tam sa deti môžu hrať na novom ihrisku na Prednádraží. Poslanci schválili aj likvidáciu starých komponentov na Vodárenskej ulici, kde taktiež rodiny môžu navštíviť novšie ihrisko. A doslúžili aj prvky v Pentagone, kde je nové ihrisko hneď vedľa. Okrem toho sú podľa schválených uznesení odstraňované doslúžené, poškodené a odhnité hracie prvky na rôznych miestach mesta.

Detské ihrisko podporuje pozornosť dieťaťa, pohyblivosť a obratnosť. Dôležité však je, aby sa tak mohlo diať v rámci čo možno najväčšej bezpečnosti.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj