Horeli polia, domáce elektrospotrebiče, zachraňovali zakliesnených

  • Nezaradené
  • 16. júla 2019, 15:33

Týždeň v piešťanskom regióne sa niesol nielen v znamení žatvy, ale aj požiarov strnísk a slamy na riadkoch. Opäť sa ukázalo, že profesionálni hasiči spolu s dobrovoľnými i družstevníkmi sú pripravení aj na komplikované situácie, spoločnými silami zvládli boj s ohňom vo viacerých lokalitách. Najväčší požiar bol za Vrbovým.


Polia za Vrbovým vzplanuli potom, čo sa poškodil balíkovač slamy a začal horieť (Autor: Viera Dusíková/HaZZ/DHZO Pobedim)

Medzi Drahovcami a Voderadmi horela v nedeľu 7. júla po polnoci suchá slama a strnisko. K požiaru prišli piešťanskí aj drahovskí hasiči. Požiar s rozlohou asi tritisíc metrov štvorcových uhasili vysokotlakovým prúdom vody.

V ten istý deň popoludní sa v pivničných priestoroch rodinného domu na Hlbokej ulici v Piešťanoch rozhorela práčka. Z pivnice sa valil dym, požiar sa snažil záhradnou hadicou uhasiť ešte pred príchodom jednotky majiteľ domu. Hasiči oheň zlikvidovali a odvetrali zadymené priestory.

V poli za Vrbovým v smere na Prašník sa po žatve v pondelok 8. júla družstevníkom pokazil balíkovač slamy, pričom sa vznietil. Horel lis aj okolitá slama. K požiaru zavolali piešťanských hasičov aj členov dobrovoľných hasičských zborov z Vrbového, Pobedima i z Veľkých Kostolian. Aby sa požiar nešíril ďalej, družstevníci s traktormi, za ktorými mali zapojené disky, obdiskovávali pôdu, pričom oheň preskočil aj na traktor. Ako keby to nestačilo, plamene poškodili i hasičské auto Pobedimčanov. Komplikácie sa, našťastie, podarilo spoločnými silami zvládnuť a požiar hasiči zlikvidovali lafetovými i vysokotlakovými prúdmi vody a tiež mechanicky dohášali ohniská lopatami. Požiar zhltol slamu na riadkoch i strnisko po oboch stranách cesty, ale nerozšíril sa ďalej. Škodu zatiaľ vyčíslili na 700 eur, uchránené hodnoty predstavujú sumu 300-tisíc eur. Požiar sa rozprestieral na ploche 700-tisíc metrov štvorcových. V tom čase bola cesta do obce Prašník uzavretá.

Ešte si hasiči ani nestačili vydýchnuť a už leteli na Prašník, kde sa rozhorel stom. Horel zvnútra, hrozilo jeho prelomenie a spadnutie na cestu. Opäť sem prišli prašnícki hasiči, ale aj členovia DHZ Vrbové a tiež Piešťanci. Strom uhasili a odpratali.

V ten istý deň roztrhnuté vrece s požiarmi pokračovalo v Drahovciach, kde horela slama na riadkoch. Spolu s piešťanskými hasičmi sa s požiarom popasovali členovia DHZO Drahovce, oheň zlikvidovali a ohniská dohasili.

V utorok 9. júla vyrážali piešťanskí hasiči na Ulicu Ivana Stodolu v Piešťanoch, kde poskytli prvú predlekársku pomoc človeku, ktorého pritlačilo o garážovú bránu odstavené, no nezaistené auto. Zraneného naložili záchranárom do sanitky a tá ho odviezla na ošetrenie do nemocnice.

Na Vajanského ulici v utorok podvečer mali v byte nevítaných návštevníkov z osieho hniezda. Hasiči hniezdo odstránili a ľudí zbavili dobiedzavého hmyzu.

V stredu 10. júla odstraňovali príslušníci HaZZ nalomený konár, ktorý pristál na chodníku pred Kauflandom.

V ten istý deň sa vo Vrbovom na Beňovského ulici stala dopravná nehoda troch osobných vozidiel s jednou zranenou osobou. Hasiči vykonali na automobiloch protipožiarne opatrenia a vytečené prevádzkové kvapaliny posypali sorbentom.

Dve osobné autá a jedna dodávka – to bol súčet vozidiel, čo sa zrazili vo štvrtok 11. júla na ceste z Piešťan do Trebatíc. I tu hasiči vykonali na havarovaných automobiloch protipožiarne opatrenia.

V ten istý deň hasiči ešte riešili vytečený olej z prívesu kamióna, z ktorého skladali pred prevádzkou Suzuki v Piešťanoch osobné autá. Škodliviny zlikvidovali sorbentom.

Štvrtkové požiare sa ešte ani zďaleka neskončili. Oheň oblizoval slamu na riadkoch a tiež kombajn počas žatvy na poli v smere Piešťany – Trebatice. Družstevníci z Krakovian tam okamžite začali oborávať pole, aby sa oheň nešíril ďalej. Aj tu si s ohňom poradili spoločnými silami piešťanskí hasiči s dobrovoľnými z Vrbového. Predbežnú škodu odhadli na dvesto eur, uchránené hodnoty predstavujú asi stotisíc eur.

Od kombajnu a horiaceho poľa sa piešťanskí hasiči pobrali k požiaru prístrešku bezdomovca, ktorý bivakoval na konci Waltariho ulice v krovinách medzi valom a cestou k Lodenici. Mužovi sa rozhorel matrac, paplón aj blízky strom. Hasiči požiar zlikvidovali okolo siedmej večer.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj