Najväčší basketbalový kemp Basketland opäť zavítal do Piešťan

V piešťanskej Diplomat aréne bolo prvé dva prázdninové týždne rušno. Opäť sa tu konal obľúbený basketbalový kemp pre mládež Basketland 2019, ktorého sa v dvoch turnusoch zúčastnilo bezmála 400 nadšencov tohto krásneho kolektívneho športu. O tom, ako to na Basketlande tento rok prebiehalo sme sa porozprávali s jeho riaditeľom Františkom Kubalom.

Basketbalového kempu v Piešťanoch sa zúčastnilo takmer 400 detí v dvoch turnusoch. © Basketland

Do kúpeľného mesta zavítal Basketland kemp už po piaty raz a štvrtý krát sa konal v priestoroch Diplomat arény. Organizátori našli v Piešťanoch veľmi dobré podmienky pre organizáciu a preto sa sem všetci radi vracajú. Počas dvoch päťdňových turnusov sa tu vystriedalo takmer štyristo kemperov. „Zameriavame sa na deti od 7 do 17 rokov. Prvý turnus je tradične najsilnejší, keďže je začiatok prázdnin a pricestuje nám najviac detí. Bolo ich tu bezmála 210. Na druhom turnuse sme privítali 160 účastníkov. Aj tu vidíme ešte potenciál pre budúce ročníky, no hranica 400 účastníkov je tak akurát zvládnuteľná,“ uviedla hlava Basketlandu František Kubala.

Najpočetnejšou skupinou kemperov boli samozrejme mládežníci zo Slovenska, no tradične sa tu objavilo aj množstvo zahraničných účastníkov, ktorí neváhali merať do Piešťan dlhšiu cestu, aby si užili začiatok prázdnin s basketbalom. „Mali sme tu účastníkov hlavne zo Slovenska, Česka, ale aj z Rakúska, Fínska, Francúzska a dokonca po prvýkrát aj z USA. Toto nám len potvrdzuje, že deti radi prichádzajú do Piešťan aj z väčších vzdialeností,“ doplnil Kubala.

Organizátori pre účastníkov každoročne pripravujú bohatý basketbalový program, ktorý je navyše obohatený aj rôznymi doplnkovými aktivitami. Viac nám náplni Basketland kempu prezradil jeho riaditeľ: „Máme silný basketbalový program, ktorí vedú basketbaloví tréneri a dopĺňajú ich hráči, reprezentanti, či reprezentantky. Deťom sa snažíme ukázať vzťah k tomuto krásnemu tímovému športu. Pri výbere trénerov a asistentov chceme, aby to boli pozitívni ľudia, ktorí dajú deťom viac, ako len základy basketbalovej techniky. Zameriavame sa na základné herné činnosti, čo je alfou omegou. U mladších to boli prvé basketbalové kroky, kedy sa zoznamovali s loptou, pri tých starších sme už mohli rozvíjať aj ďalšie veci,“ uviedol Kubala a zároveň doplnil: „Tento rok sme sa snažili ešte skvalitniť doplnkový program. Novinkou bol napríklad mentálny tréning, pridali sme aj fyzio tréning, ktorý vhodnou formou ukázal účastníkom ako sa dá regenerovať a starať o svoje telo. Venovali sme sa napríklad aj basketbalovej angličtine, či pravidlám a zaujímavostiam tejto krásnej hry.“

V organizačnom a trénerskom tíme Basketlandu sa účastníkom venujú skúsení  ľudia, basketbaloví tréneri, či už mládežnícky, ale aj profesionálni u dospelých družstiev a takisto aj viacero bývalých, či aktuálnych hráčov, či hráčok, ktorí si spríjemňujú leto odovzdávaním skúseností mladším. „Chcel by som vyzdvihnúť všetkých, ktorí sa venovali dva týždne deťom ozaj naplno. Bez nich by Basketland nebol tým čím je,“ ocenil svojich kolegov F. Kubala.  

Tradične si cestu na Basketland našli cestu aj viaceré basketbalové osobnosti, ktorí  tu síce nemohli byť počas celého trvania kempu, no prišli na niekoľko tréningov, či besedu z účastníkmi. „Navštívil nás napríklad  víťaz NBA a euroligový hráč Žan Tabak, aktuálne tréner mužskej reprezentácie SR, reprezentanti Dalibor Hlivák, Marek Doležaj, či reprezentantky a bývalé hráčky Piešťanských Čajok Terézia Páleníková, Angelika Slamová, Sabína Oroszová, či Ivana Jakubcová. Na besedu prišiel aj jeden z najlepších slovenských hádzanárov Ľubomír Ďuriš,“ vymenoval F. Kubala.

Situácia s basketbalom na Slovensku už dlhodobo nie je príliš ružová, no napríklad aj Basketland ukazuje, že záujem o tento šport ešte stále je. „Podľa môjho názoru je budúcnosť taká akú si ju spravíme. Aj tento projekt možno nasvedčuje, že basketbal na Slovensku nie je úplne mŕtvy šport,“ doplnil šéf Basketlandu.

A uvidíme tento populárny basketbalový kemp v Piešťanoch aj v lete roku 2020? „Urobíme všetko preto, aby aj budúci rok bol Basketland v Piešťanoch. Do konca prázdnin sa už budeme snažiť zverejniť program Basketlandu aj na rok 2020,“ zakončil Kubala.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav