Hliník môže spôsobiť rakovinu, nebezpečný je pri pečení (rozhovor)

  • Mladí dnes / Školy / Spravodajstvo
  • 14. júla 2019, 14:00

V minulosti boli obľúbené hliníkové príbory, v niektorých kuchyniach sa používajú hliníkové panvice, či pečenie v alobale.

Z hliníku sú aj plechovky s nábojmi, alebo so zeleninovými zmesami, či mäsom. Hliník môžeme nájsť v antiperspirantoch, používa sa často v kabeloch.

Kedy môže byť hliník nebezpečný, vysvetlila mladá vedkyňa KARIN IKOVÁ po svojej prednáške v Elektrárni Piešťany.

Čo spôsobuje hliník v ľudskom organizme? 

Hliník nachádzame takmer všade okolo nás, v potravinách, kozmetike, v mnohých liekoch. Čo spôsobuje hliník v ľudskom tele? Povedzme, že sa dostane organizmu konzumáciou potravín, tak sa cez tenké črevo dostane do krvného obehu.

Hliník ma vlastnosti, že ľahko prekoná aj hematoencefalickú bariéru, ktorá bráni škodlivým látkam v krvnom obehu, aby sa usádzali v mozgu.

Potom sa v mozgu usadí, čo môže spôsobovať vo neurodegeneratívne ochorenia ako napríklad Alzheimerova choroba, či Parkinsonova choroba. Môže byť tiež spúšťačom rôznych alergii v organizme.

Z kostí zas vytláča vápnik, takže zrýchľuje rednutie kostí u ľudí, negatívny vplyv má aj na funkciu obličiek.

Akým spôsobom ľudia najčastejšie vstrebávajú hliník do organizmu?

Najčastejšie cez potraviny, do ktorých sa pridáva ako protispekavá látka. Aby, napríklad, sa nespieklo cesto. Pri výskumoch sme ho objavili v prášku na pečenie, v kakau alebo kaiserkách.

V kozmetike sa nachádza najmä v antiperspirantoch, kedy zabraňuje poteniu sa.

V nich bola najvyššia koncentrácia hliníka. Tento kov sa tiež  nachádza v niektorých liečivách – v antacidách. Tie ľudia užívajú pre zníženie ktoré neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku.

Hliník používame v kuchyni každodenne. Ilustračné foto: Rudolf Sivý

Povedzme, že si chcem upiecť zemiaky s mäsom v alobale. Je to riskantné? 

Áno, čím je vyššia teplota prípravy jedla a kyslejšie prostredie, tým viac hliníku sa uvoľňuje do potravín, ktoré konzumujeme.

Skúmala som potraviny pri teplotách 180 °C, 200 °C a 220 stupňov Celzia. Množstvo uvoľneného hliníku sa zvyšovalo, čím teplota stúpala.

Dostáva sa hliník do potravín, keď sú len v plechovke zabalené a uložené?

Plechovky sú z vnútra ešte poťahované napríklad cínom, z plechoviek som merala hliník len pri teplote okolo 20°C a neuvoľňoval sa žiadny.

Nemôže prejsť cez vrstvu, ktorou je plechovka potiahnutá zvnútra, teda hliník nie je v priamom kontakte s nápojom.

Spomínali ste, že hliník spôsobuje aj rôzne alergie. 

Áno, na Viedenskom inštitúte robili pokusy, kedy laboratórnym potkanom podávali extrakt z jabĺk spolu s hliníkom. Po nejakom čase dostali tieto zvieratá alergiu na jablká.

U tehotných žien, ktoré užívali antacidové lieky, bola väčšia náchylnosť na alergie pri ich deťoch.

Hliník používame v kuchyni každodenne. Ilustračné foto: Rudolf Sivý

Čo môže človek urobiť, aby toto riziko zmenšil?

Alobal na pečenie môžeme ľahko nahradiť pokrievkou, prípadne špeciálnymi nádobami na pečenie. To nie je problém.

Existujú antiperspiranty, v ktorých nie je hliník, ale nahrádza ho zinok. Treba si hlavne čítať pri kúpe zloženie výrobku.

Pri používaní antiperspirantu s hliníkom hrozí vznik rakoviny prsníka.

Nekupovala by som biele kaiserky. Čím je pečivo bledšie, tým viac prášku do pečiva bolo použitého na jeho prípravu. A tým je väčšia pravdepodobnosť, že potravina obsahuje hliník.

Pozor si treba dať aj pri liekoch, antacidá sa dajú nahradiť antracidami, ktoré neobsahujú hliníkové soli.

Ako dlho trvá organizmu človeka, kým sa prejaví toxikácia hliníkom pri normálnom používaní alobalu počas pečenia, či používaní antiperspirantu?

U každého človeka je to individuálne. Z výskumov, ktoré som študovala bola priemerná dĺžka času, kým sa objavia prvé príznaky ochorení približne sedem rokov.

Hliník používame v kuchyni každodenne. Ilustračné foto: Rudolf Sivý

Vizitka: Karin Iková (19)

Od dvanástich rokoch sa jej vášňou stala chémia.Keď sa o dva roky neskôr pripravovala na školskú chemickú olympiádu, zaujala ju téma hliníka.

Absolventka Strednej odbornej školy v Hlohovci sa zamerala na výskum toho, ako vplýva hliník na človeka a tomu sa venuje niekoľko rokov.

Vo svojom výskume plánuje od jedene pokračovať v Bratislave na Prírodovedeckej fakultu Slovenskej technickej univerzity v Bratislava.

Svoje poznatky predstavila v marci na medzinárodnej konferencii o vplyve hliníka v Mexiku. Stala sa propagátorkou diskusie o hrozbách tohto kovu.

 

Prečítajte si tiež: Čierna stavba na Sĺňave vzbudila rozruch
0 Shares

Najnovšie správy

Viac ako 80 krajín vrátane Slovenska pripravilo národné kampane umožňujúce širokej verejnosti navrhnúť a potom hlasovať za vybrané pomenovania nových…
  • 23.09.2019, 00:00
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 23. septembra. Tento deň je Medzinárodným dňom proti sexuálnemu zneužívaniu a obchodu so ženami a deťmi. Meniny…
  • 23.09.2019, 00:00
  • Dobré ráno, Piešťany!
Minulý týždeň sme vás informovali o prácach, ktoré sa začali v zadnej časti Útulku Piešťany a budú ústiť do osadenia…
  • 21.09.2019, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 22. septembra. Tento deň je Európskym dňom bez áut. Meniny má Móric.
  • 22.09.2019, 00:00
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 23. september 2019
Meniny má Zdenka, zajtra Ľubor