Dechtice prídu o státisíce eur na obnovu zdravotného strediska, obec z toho viní lekárov

  • Spravodajstvo / Región
  • 12. júla 2019, 08:00

Obec Dechtice príde o takmer 800-tisíc eur, ktoré mala dostať z európskych fondov na rekonštrukciu budovy zdravotného strediska. Viní z toho lekárov, traja zo štyroch odmietli podpísať zmluvu o partnerstve, ktorá bola podmienkou na získanie nenávratného finančného príspevku. Obecné zastupiteľstvo starostovi Karolovi Zacharovi navrhlo, aby o tom informoval na internetovej stránke obce. Lekári svoju vinu odmietajú, zmluvu o partnerstve považujú za nevýhodnú.

Ilustračné foto: pixabay.com

„Obec Dechtice sa uchádzala o finančné prostriedky z fondov Európskej únie na komplexnú rekonštrukciu zdravotného strediska. Napriek tomu, že pre obec už mal riadiaci orgán pripravených takmer 800-tisíc eur, celý projekt stroskotal na neochote našich troch lekárov, ktorí odmietli podpísať banálnu zmluvu o partnerstve, z ktorej pre nich nevyplývali žiadne sankcie,“ píše sa na oficiálnom webovom sídle obce. Nechýbajú ani mená troch lekárov, Natálie Augustín, Želmíry Čermákovej a Bohumíra Navrátila. Podľa tohto oznamu je projekt „definitívne zrušený“. Starosta Karol Zachar hovorí, že obec na projekte pracovala dva roky, od lekárov potrebovala garanciu jeho udržateľnosti, ktorá je pri eurofondových projektoch štandardne päť rokov. Lekári sa mali zaviazať, že budú v Dechticiach počas tohto obdobia pôsobiť, v prípade odchodu si mali nájsť za seba náhradu. „Nehrozili im žiadne sankcie, ak by sme projekt neudržali päť rokov, tie by znášala obec,“ tvrdí starosta. Aj keď obecné zastupiteľstvo sa už s peniazmi z eurofondov rozlúčilo, podľa starostu Zachara nie je ešte projekt úplne stratený. „Mali sme v pondelok rokovanie zastupiteľstva, bol tam návrh, aby sme ešte s lekármi hovorili,“ dodal s tým, že „horúce hlavy už vychladli“.

Všeobecná lekárka Želmíra Čermáková považuje podmienky predloženej zmluvy o partnerstve za veľmi ťažké. „Obec chcela, aby sme sa zaviazali, že po rekonštrukcii tu budeme ešte sedem rokov pracovať. Keď by sme z nejakých dôvodov nemohli, mali sme si za seba nájsť náhradu a garantovať, že tu bude ešte dva roky. Ja som už na dôchodku, neviem, či budem vládať ešte rok, dva, alebo či budem musieť skončiť už zajtra,“ vysvetlila s tým, že keby bola o polovicu mladšia, tak by zmluvu o partnerstve možno podpísala. Zmluvu konzultovala s právnikom a ďalšími ľuďmi. Nesúhlasí s tým, že lekárom by nehrozili žiadne sankcie.

Zmluva sa nepozdávala ani gynekológovi Bohumírovi Navrátilovi, ani mladej zubnej lekárke Natálii Augustín. Tá považuje zverejnenie mien lekárov na „čiernej listine“ za kuriózne. Zmluva mala 29 strán, určite teda podľa nej nebola banálna, ako sa píše v stanovisku obecného zastupiteľstva. Vedeniu obce vyčíta slabú komunikáciu s lekármi o celom projekte rekonštrukcie zdravotného strediska. Lekári sa zhodli v tom, že nie sú proti rekonštrukcii budovy, ktorá si pamätá ešte časy socializmu, žiadne dlhodobé záväzky však podpisovať nechcú.

Zdravotné stredisko v Dechticiach je v prevádzke viac ako tridsať rokov. Vďaka európskym fondom by ho bolo možné obnoviť od podláh, cez vykurovanie, zateplenie, okná, vstupy do budovy až po strechu.
SITA
0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 17. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf