Letné páľavy vyfarbili marhule do oranžovo-červena

  • Región
  • 11. júla 2019, 10:00

V sadoch nad obcou Čachtice, len kúsok od vodnej nádrže a na dohľad k zrúcanine hradu, sa týči kopec. Posiaty je množstvom ovocných stromov. Zrejú tam marhule, broskyne aj jablone. Prvým „pánom na holenie“ sú marhule. Krásne oranžové guľaté plody leta prilákali na samozber do Čachtíc desiatky návštevníkov.

Marta Komňaťanová s vnučkami si nenechali ujsť parádnu oberačku. foto: Michal Vojčiniak

Prišli na autách s košíkmi, s prepravkami aj taškami. V riadkoch so stromami obsypanými marhuľovou nádielkou sa tmolili dospeláci i deti. Tie viac jedli, ako oberali. Zážitok na nezaplatenie. Prázdniny im začali marhuľovo chutne.

„Vo štvrtok 4. júla sme začali so samozberom marhúľ. Podľa toho, ako ľudia prichádzajú, je zjavné, že o marhule je záujem. Takže dúfame, že sa nám úroda minie. Marhuľky sú krásne, nádherne dozrievajú, ich cena je euro za kilogram. Máme tu tri odrody, ktoré postupne dozrievajú,“ uviedla pracovníčka poľnohospodárskeho družstva, ovocinárka Irena Hanicová.

Oproti minulému roku dozrievajú marhule o dva týždne neskôr. „Vlani sme začali so samozberom už v polovici júna, tento rok nám dozrievajú neskôr. Ten, kto si nemôže marhule naoberať sám, má možnosť kúpiť si ich v našej predajni v areáli poľnohospodárskeho družstva. Ľuďom sa tu páči, chodia sem celé rodiny. Každý si to užíva ako na výlete, ani sa im nechce odísť domov. Sady máme naozaj nádherné,“ povedala I. Hanicová.

Ako sme sa dozvedeli, sklz v dozrievaní ovocia spôsobila chladná jar so studeným a daždivým májom. „Ak by bolo málo dažďa, máme tu vlastný závlahový systém. V júni však vyšlo slnko, takže marhule sa krásne farbia a plody sú zdravé. Samozber potrvá asi tri týždne, možno aj viac. Pretože, ako som už uviedla, máme tri odrody a každá dozrieva s časovým odstupom. Preto nik, kto k nám príde, neodíde naprázdno,“ dodala ovocinárka.

Oberačku si nenechala ujsť ani Marta Komňaťanová z Melčíc-Doliny s manželom a dvomi vnučkami, ktoré boli u babičky a deduška na prázdninách. Dievčatká pomáhali starým rodičom oberať marhule a jedna z nich, Viktorka, sa zahrala aj na marhuľovú modelku. Jej staršia sestrička vraj modeling nemá rada, a tak namiesto pózovania pred fotoaparátom sledovala prácu novinárov z bezpečnej vzdialenosti. Rozhovorom a foteniu sa nevyhýbali ďalší oberači, ktorí nám ochotne porozprávali aj to, či sa chystajú na zaváranie alebo skôr na výrobu džemu.

„Ja som chcela zajtra piecť koláč, ale ako vidím, marhule ešte musia troška zmäknúť,“ plánovala oberačka marhúľ z vedľajšieho riadku. „Toto tu mám na zaváranie. Ak by som chcel marhuľovicu, muselo by ich byť desaťkrát a možno aj dvadsaťkrát viac,“ žartoval starší pán z Čachtíc. „Na pálenku platí zásada – čo nedáš na stôl, neklaď ani do suda. A marhule treba pred kvasením odkôstkovať a pomlieť, aby proces kvasenia prebiehal plynule. Veru, dal by som si štamperlíček dobrej domácej marhuľovice,“ dodal ďalší zberač.

Odroda, ktorú sme ochutnali my, sa volá Orangered – čiže červený pomaranč. Keď ste marhuľu rozlúpili, kôstka sa dala elegantne vybrať. Marhule neboli príliš veľké, takže do zaváraninového pohára sa ich vmestilo viac a ľahšie sa dali poukladať. Výsledok bol výstavný a chutný. Do Čachtíc sa mnohí zberači vrátia aj koncom júla, keď tu budú dozrievať broskyne, a v septembri vraj prídu s košíkmi na jablká.

Košíky boli plné o necelú polhodinu. foto:Michal Vojčiniak

 

O samozber bol medzi ľuďmi veľký záujem. foto:Michal Vojčiniak

 

Marhule krásne svietili na letnom slniečku. foto:Michal Vojčiniak

 

Prázdniny môžu deti využiť zmysluplne. foto:Michal Vojčiniak

 

Oberanie ovocia nemalo chybu. foto:Michal Vojčiniak

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Prečo Sĺňava vznikla, načo slúži Vtáčí ostrov a prečo ochrana tohto územia je taká dôležitá, nám vysvetlil Piešťanec Dušan Knap…
  • 23.07.2019, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je streda 24. júla. Meniny má Vladimír.
  • 24.07.2019, 00:00
  • Dobré ráno, Piešťany! / Spravodajstvo
streda, 24. júl 2019
Meniny má Vladimír, zajtra Jakub