Dobré ráno, Piešťany!

  • Dobré ráno, Piešťany! / Spravodajstvo
  • 11. júla 2019, 00:00

Dnes je štvrtok 11. júla. Tento deň je Svetovým dňom populácie. Meniny má Milota.

Dobré ráno, Piešťany! (Autor: Kristina Brunovská)

Ženské meno Milota má slovanský pôvod a význam mena je „milovaná“. S nositeľkami tohto mena sa stretávame pomenej.

Miloty sú príkladom žien, ktoré sa neboja zodpovednosti a prijmú aj náročnú úlohu, pred ktorou ostatní cúvnu. Majú silnú vôľu. Nikdy sa nevzdávajú. Zdanlivo nevyriešiteľný problém ich iba vyburcuje k ešte väčšej aktivite. Tieto ženy dôsledne oddeľujú pracovné povinnosti od súkromného života. Starostlivo si strážia svoje súkromie. Iba ťažko ich ovplyvnia iní ľudia. Majú svoj názor a vedia sa ho zastať. Sú povestné svojou odolnosťou. Sú schopné pracovať celý deň a večer sa ešte zúčastniť na spoločenskej akcii, na ktorej určite zabodujú. Prepracovanosť sa im však môže neskôr prejaviť na zdraví.

Keďže majú v povahe kus dravosti, ľahko ich môže stihnúť úraz. Mali by si dávať preto pozor na zlomeniny. Citlivé sú aj na vírusové ochorenia. Ich obľúbené farby sú fialová, žltá a modrá, ochranné rastliny žihľava, skalica a slez, ochranné kamene ametyst a chalcedón.
V psom kalendári oslavuje meniny Lila, Liliana, Lilly, Lily, Rek.

 

Hudobný kalendár

1931 – narodil sa Tab Hunter (rodený Arthur Andrew Kelm, New York City), herec a spevák. Narodil sa v rodine nemeckých prisťahovalcov, ako tínedžer to skúšal s krasokorčuľovaním. Ako herec debutoval vo filme The Lawlees, ktorý mal premiéru v júni 1950. Hral vo viac ako štyroch desiatkach filmov, medzi nimi aj western Wild Bill, ktorý mal premiéru v decembri 1995. Z roku 2016 je filmový dokument Broadway: Beyond the Golden Age. Ako spevák bol populárny v druhej polovici 50. rokov, jeho najväčším hitom bola pieseň Young Love,  ktorá sa vo februári 1957 dostala na prvé miesto amerického rebríčka, hitmi boli aj piesne Ninety-Nine Ways a Apple Blossom Time.

1937 – zomrel George Gershwin (26. septembra 1898, Brooklyn, New York City), známy americký hudobný skladateľ. Bol druhým zo štyroch detí v rodine ruských židovských emigrantov. Mal dvanásť, keď začínal hrať na klavíri, v pätnástich už začal zarábať ako klavirista v kúpeľnom orchestri. Väčšinu vokálnych skladieb aj rozsiahlejších kompozícií napísal spolu so starším bratom a textárom Irom Gershwinom. Medzi jeho známe diela patria orchestrálne skladby Rapsódia v modrom (1924), Američan v Paríži (1928) a opera Porgy & Bess (1935). Zomrel mladý, 11. júla 1937 vo veku necelých 39 rokov (mozgový nádor) v Beverly Hills, Los Angeles.

1950 – narodila sa Bonnie Pointer (Oakland, California, USA), členka skupiny Pointer Sisters do konca roku 1977. Táto rodinná dievčenská formácia so širokým záberom od soulu až po country pochádza z East Oaklandu v Kalifornii. Vznikla počas roku 1969 a tvorili ju tri sestry protestantského kňaza z Kalifornie Anita, Bonnie a June. V roku 1972 sa skupina rozšírila na kvarteto, pribudla aj štvrtá sestra Ruth. V marci 1973 vydali debutový album Pointer Sisters. V septembri 1973 mali v singlovej hitparáde prvú skladbu Yes We Can Can. Už v marci 1975 dostali prvýkrát Cenu Grammy za skladbu Fairytale. V roku 1978 odišla Bonnie na sólovú dráhu a skupina pokračovala opäť ako trio. V singlovej TOP 40 hitparáde mali 16 skladieb, hitmi boli piesne Fairytale, Fire, He’s So Shy, Slow Hand a Jump. Formácia Pointer Sisters má na svojom konte dnes viac ako 20 vydaných albumov a kompilácií, najúspešnejšie boli Black & White (1981) a Break Out (1983). Trikrát získali cenu Grammy. Bonnie vydala štyri sólové albumy, štvrtý Like A Picasso vyšiel v roku 2011.

1959 – narodil sa Richie Sambora (Perth Amboy, New Jersey, USA), exgitarista skupiny Bon Jovi, odišiel z nej v roku 2013. Táto hardrocková formácia vznikla v New Jersey v roku 1983. Už v januári 1984 vychádza ich debutový album Bon Jovi. V apríli mali potom v singlovej hitparáde prvú skladbu Runaway. V novembri 1986 viedli prvýkrát americký rebríček so skladbou You Give Love A Bad Name. Veľmi úspešný bol album Slippery When Wet v októbri 1986 s predajom viac ako 25 miliónov kópií a New Jersey v októbri 1988, ktorého sa predalo viac ako 18 miliónov kópií, oba sa dostali na prvé miesto v rebríčku albumov. V roku 1989 podnikli svetové turné, za 16 mesiacov absolvovali 237 koncertov. V rámci turné vystúpili aj v Moskve a album New Jersey vyšiel v auguste 1989 aj v ZSSR. V júli 1990 nahrali Bon Jovi titulnú skladbu Blaze Of Glory do filmu Young Guns II. Dostala sa na prvé miesto hitparády a rovnako aj soundrack z filmu bol prvý v rebríčku albumov. Na svojom konte majú trinásť štúdiových albumov, trinásty This House Is Not For Sale vydali v novembri 2016, predchádzajúci dvanásty What About Now vyšiel v marci 2013. K diskografii patria aj tri lice a šesť kompilačných albumov. Richie Sambora vydal aj tri sólové platne, v roku 1991 Stranger In This Town, vo februári 1998 Undiscovered Soul a v septembri 2012 tretí Aftermath Of The Lowdown.

1959 – narodila sa Suzanne Vega (Santa Monica, California, USA), speváčka a skladateľka, gitaristka a producentka, predstaviteľka amerického electric-folku. Pôvodne študovala tanec, popri tom začala hrať na gitare a skladať piesne. V máji 1985 vydala debutový album Suzanne Vega. V apríli 1987 vydala druhý Solitude Standing. Veľkú popularitu si získala skladbou Luka z tohto albumu, ktorá sa v júli 1987 dostala do prvej trojky americkej hitparády. Druhým hitom z tejto platne bola pieseň Tom’s Dinner. Na svojom konte má deväť štúdiových albumov, deviaty Lover, Beloved: Songs From An Evening With Carson McCullers vyšiel v októbri 2016, predchádzajúci ôsmy Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles vydala vo februári 2014. K diskografii patrí aj päť akustických, štyri live a dva kompilačné albumy.

1966 – narodila sa Melanie Appleby, speváčka a modelka, členka popového dua Mel & Kim, ktorú vytvorila spolu so staršou sestrou Kim Appleby. Už ich prvý singel Showing Out, vydaný v októbri 1986 bol úspešný a dostal sa na 3. miesto v rebríčku. V apríli 1987 viedli anglickú aj americkú hitparádu so skladbou Respectable. V singlovej hitparáde mali štyri skladby, v júni 1987 vydali album F.L.M. Ich úspešná dráha skončila veľmi skoro, pretože Mel Appleby zomrela 18. januára 1990 vo veku 23 rokov (leukémia) v Londýne.

1975 – narodil sa Samer El Nahhal, vystupujúci pod menom OX, (Espoo, Fínsko), basový gitarista fínskej metalovej skupiny Lordi. Túto formáciu založil v roku 1996 spevák Tomi Putaansuu, známy aj pod menom Mr. Lordi. V januári 2002 vydali debutový album Get Heavy. Z neho je aj prvý singel Would You Love A Monsterman?, ktorý viedol fínsku hitparádu. Vydali osem štúdiových albumov, ôsmy Monstereophonic (Theaterror vs. Demonarchy) vyšiel v septembri 2016, predchádzajúci siedmy Scare Force One v novembri 2014. Vo fínskom singlovom rebríčku mali dvanásť piesní, štyri z nich sa dostali na prvé miesto. Na 51. ročníku pesničkovej súťaže Veľká cena Eurovízie v roku 2006 reprezentovali Fínsko, 20. mája vyhrali finálový večer v Aténach so skladbou Hard Rock Hallelujah.

1983 – narodila sa Marie Serneholt (Štokholm, Švédsko), členka švédskej skupiny A*Teens. Táto formácia vznikla v Štokholme v roku 1998. Ich pôvodný názvom bol ABBA-Teens a svoju dráhu aj začínali s cover verziami skladieb skupiny ABBA. Ich prvým singlom bola pieseň Mamma Mia. V auguste 1999 vydali prvý štúdiový album The Abba Generation, zostavený výlučne z cover verzií hitov skupiny Abba.  V závere roka 2000 si zmenili názov na A*Teens, aby svoj repertoár mohli rozšíriť o vlastné skladby. Tie nahrali už na druhý album Teen Spirit, ktorý vyšiel vo februári 2001. Vydali štyri štúdiové albumy a hitovú kompiláciu Greatest Hits, ktorá vyšla v máji 2004. Rozišli sa v septembri 2004. Po rozchode si Marie vybrala televíznu moderátorskú dráhu.

2000 – zomrel Jaroslav Filip (22. júna 1949, Hontianske Moravce), herec, dramaturg, klavirista, spevák, skladateľ aj humorista. Pochádzal z učiteľskej rodiny. Vyštudoval Konzervatórium v Žiline a Vysokú školu múzických umení, odbor filmová a televízna scenáristika a dramaturgia. Pracoval ako redaktor Slovenského rozhlasu, ako dramaturg Poetického súboru Novej scény, ako dramaturg a herec v Divadle pre deti a mládež v Trnave, ako rozhlasový moderátor. Začínal so skupinou Blues Five Petra Lipu. Hral s ňou aj na pražskom beatovom festivale v roku 1969. V tom roku začala jeho spolupráca s Dežom Ursinym. Od roku 1978 spolupracoval s dvojicou Lasica, Satinský. Prvým výsledkom tejto autorskej spolupráce bola LP platňa Bolo nás jedenásť v roku 1981. Súbežne od roku 1979 pôsobil aj v skupine YPS. Začiatkom 90. rokov s ním začal spolupracovať spevák, textár a skladateľ Richard Müller. Výsledkom boli hity  Milovanie v daždi, Cigaretka na 2 ťahy, či Spočítaj ma. Bol autorom scénickej hudby k divadelným a televíznym inscenáciám, k dokumentárnym aj hraným filmom. Autorsky aj herecky sa podieľal na rozhlasových a televíznych zábavných programoch. V roku 2007 vyšla kompilácia Najkrajšie piesne Jara Filipa. V marci 2008 bol vydaný album Pocta Jarovi Filipovi, kde jeho pesničky v nových aranžmánoch nahrali poprední slovenskí interpreti a skupiny.

 

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň NA PREDNÁDRAŽÍ A. Hlinku 16, 92101 Piešťany 20:00 – 22:30

Lekáreň Dr. Max N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 16:00 – 20:00

 

Podujatia, akcie

LA MUSICA

o 19.30 h

Good Old Times Band

live music

 

HUDOBNÝ PAVILÓN

o 16.00 h

Spevácke skupiny z Piešťan a okolia

 

KINO FONTÁNA

o 17.30 a 20.00 h

Korisť

Hororoví majstri Sam Raimi a Alexandre Aja natočili thriller o jednom z najdesivejších pozemských predátorov – aligátorovi. Do uzatvorenej zóny na Floride, ktorá sa pripravuje na jeden z najväčších hurikánov, sa Haley vypravila kvôli otcovi, ktorý už mal byť dávno evakuovaný, napriek tomu sa jej neozýva. Slovenská premiéra.

USA-2019, MP 15, slovenské titulky, 87 min.

Vstupné: 5 €

 

GALÉRIA FONTÁNA

28.6. – 25.8.

Socha piešťanských parkov, 35. ročník

 

FOYER MSKS

1.–31. 7.

Z činnosti MsKS v roku 2018

Výstava fotografií

 

SPOLOČENSKÁ SÁLA MSKS

1.-31. 7.

KROJOVANÉ BÁBIKY

 

DOM UMENIA

10.7. – 1. 9.

Umenie v parku 2019

Obrazy, sochy, plastiky – 8. ročník

 

29. 5. – 1. 9.

História Slovenskej filharmónie

Dokumentárna výstava

Autor: Peter Štilicha

 

29. 5. – 1. 9.

Posolstvo krásy

Katarína Krajčovičová

Výstava fotografií

 

Výstavy sú otvorené:

utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h

pondelok – zatvorené

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava