Ak parkujete v prírode, buďte obozretní

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. júla 2019, 08:00

Letné mesiace so sebou okrem možnosti využiť prírodné kúpaliská prinášajú aj nárast výjazdov hasičov v súvislosti s požiarmi automobilov. Občania by pri návšteve prírodného kúpaliska a voľných priestranstiev mali pri odstavení svojich vozidiel rešpektovať isté opatrenia. To najdôležitejšie je – dobre sa poobzerať okolo, neparkujte, kde je suchá tráva, strnisko či senník.

Takýto rozsiahly požiar vznikol pri kúpalisku Vincov les v roku 2014. foto: HaZZ

Vozidlá by ste mali parkovať na miestach, ktoré sú na to určené – najmä na nehorľavých povrchoch (asfalt, betón, štrk, kameň, atď.). Nemali by ste parkovať autá na priestranstvách po zbere obilnín, na strniskách, suchých trávnatých plochách, v blízkosti sena a senníkov, teda na horľavých priestranstvách. Treba sa poobzerať a neparkovať tam, kde hrozí, že od rozhorúčeného podvozku by sa mohlo vznietiť vysoké strnisko.

Tiež si treba dať pozor na to, čo si uložíte do batožinového priestoru. V kufri auta nesmú byť tlakové fľaše, farby, kozmetické spreje či strelivo, teda výbušný materiál, aby sa predišlo vzniku explózie. Nie je dobré nechávať v aute minerálne fľaše naplnené vodou. Fľaša s vodou môže slúžiť ako „lupa“, keď na ňu zasvieti priame slnko, môže spôsobiť požiar interiéru. Po vypuknutí požiaru sa treba od automobilu vzdialiť do bezpečia a odtiaľ zavolať pomoc na tiesňovom čísle 112 alebo 150.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín