Topole z parku museli vyrúbať!

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 9. júla 2019, 14:00

Veľmi aktuálnou témou v Piešťanoch je v súčasnosti mestský park. O tom, že pomaly dožíva, sme mnohokrát písali aj my v Piešťanskom týždni. Tentoraz sa opäť prejavila sama príroda, keď koncom júna jeden z majestátnych topoľov spred Domu umenia spadol. Našťastie, nik tadiaľ akurát nešiel.

Mohutné topole pri Dome umenia museli pracovníci Služieb mesta Piešťany zrezať (Autor: am)

Obrovské šťastie mali doposiaľ všetci, ktorí sa okolo topoľov bez strachu prechádzali. Mohutný strom si na pád vybral nočnú hodinu a vďaka tomu nikto nebol zranený.

Podľa riaditeľky Služieb mesta Piešťany Hany Dupkaničovej bol tento strom napadnutý hubovým ochorením. Rovnako boli choré aj zvyšné topole čierne, preto ich pracovníci museli taktiež vyrúbať. Posledný strom zrežú tento utorok.

Napriek tomu, že majestátne stromy tvorili nezameniteľnú scenériu tejto časti parku, bezpečnosť je prvoradá. Treba si uvedomiť, že park nie je les a má istým spôsobom „slúžiť“ ľuďom. Namiesto starých topoľov budú musieť odborníci vybrať a nasadiť nové dreviny.

Mestský park bol pôvodne kúpeľným parkom, založil ho v roku 1865 majiteľ majetkov v Piešťanoch a Hlohovci Jozef Erdödy, neskôr ho zveľaďovali nájomcovia kúpeľov Winterovci. Napríklad hlavnú dvojitú aleju v parku vysadili začiatkom 20. storočia. V roku 1963 bol vyhlásený za kultúrnu pamiatku.

Viaceré stromy v parku majú vek presahujúci sto rokov. Približne 90- 95 percent stromov má rovnaký (vysoký) vek. V minulosti nedochádzalo k čiastočným náhradám a okrem toho, že toto úžasné historické dielo treba zachovať i pre ďalšie generácie, odborníci musia pristúpiť k rekonštrukcii parku.

V uplynulom jarnom období prišlo k odstráneniu stromov okolo komunikácií. Išlo o topoľovú aleju a pagaštany konské za kinom (spolu 19 stromov). Na jeseň sa predpokladá výrub ďalších desiatich drevín. Vyrúbané stromy uvoľnia priestor pre novú výsadbu.

Spomínaný topoľ čierny nebol prvým spadnutým stromom v parku tento rok. Koncom apríla silný vietor zvalil zvnútra odhnitý topoľ biely, ktorý pri páde zlomil jeden smrek, poškodil dva smreky a jednu borovicu. Počas veterného počasia sa preto prechádzkam v parku radšej vyhýbajte.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel