Prvé hodiny ako v bláznici, potom si zvyknete (reportáž)

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Reportáž / Podujatia
  • 9. júla 2019, 10:00

Pred pódium areáli futbalového štadióna vo Vrbovom stoja stovky ľudí vo festivalovej nálade.

Na pódiu sa k nim s tvrdým záhorácky prízvukom prihovára muž v smokingu a čiernom cylindri. Branislav Jóbus je jedným z organizátorov festivalu Vrbovské vetry.

„Upozornenie pre tých, ktorí na našom festivale ešte neboli. Prvé dve hodiny si budete myslieť, že ste v blázinci, potom si zvykne,” zhrnul Jóbus vtipne a stručne atmosféru festivalu Vrbovské Vetry.

Mal pravdu, podujatie patrí ku najoriginálnejším na festivalovej mape Slovenska.

Pred bránou medzitým stojí dlhá rada, šoféri sa otáčajú na beznádejne preplnenom parkovisku a autá parkujú radšej v priľahlých uličkách.

Oficiálne otvorenie aj zatvorenie festivalu Vrbovské Vetry. Foto: Rudolf Sivý

České ťaháky

Každoročné stretnutie priaznivcov rockovej hudby a originálnych žartov vo Vrbovom, ktoré sa datuje od roku 2007, sa začína.

Hlavnými hviezdami tohto ročníka boli najmä hostia spoza rieky Moravy: kapela Buty a spevák David Koller.

Nechýbala ani jedna z hlavných atrakcií festivalu: Živý jukebox.

Ide o drevenú búdu s farebnými svetielkami. Vpredu je na nej umiestnené ‚koleso nešťastia’, ktorým si vytočíte skladbu. Potom sa z ďalšieho otvoru vystrčí ruka, dáte jej mincu a odhrnie sa opona.

Vo vnútri sa nachádza skupinka mužov a diskotéková guľa. O niekoľko okamihov z búdy znejú známe tóny: napríklad zvučka rozprávkového seriálu Pat a Mat, či kultová skladba „Láska moja, kde si” od prešovskej skupiny Chiki liki tu-a.

Živý Jukebox na Vrbovských Vetroch. Foto: Rudolf Sivý

Búda zábavy

Živý jukebox patril k najväčším atrakciám hlavne po zotmení, kedy sa pred ňou bavili skupiny návštevníkov.

„Budúci rok budeme musieť niečo vymyslieť,” uznáva nedostatky festivalu aj moderátor podujatia Braňo Jóbus.

Zavedenie vlastného platidla Vrbovského Vrbu bol výborný nápad, ale zlyhal na nedostatočnom počte ľudí v organizačnom tíme.

Vrbovský vrb fungoval v praxi jednoducho. Pri vstupe do areálu ste si zamenili eurá na žetóny a s nimi nakupovali nápoje a jedlo. Postavíme sa preto do radu, kde je už približne päťdesiatka ľudí.

Zbytočne v rade

„František Dobrota, rodák z blízke vesnice. Měl hodně dětí a jednu starou babičku,” započúvame sa náhle do tónov, ktoré znejú z pódia.

Prvý headliner festivalu – kapela Buty – už začínal svoj koncert. S úsmevom si pohmkávame a čakáme ďalej v rade, ktorý sa však akoby prestal hýbať. Mierne znervóznieme.

Medzitým sa skončila skladba, ale rad sa posúval stále veľmi pomaly.

Kým prídeme v ‚zmenárni’ na rad, kapela odohrá štyri skladby. A to nás čaká ešte ďalšia fronta: na kofolu. So sklamaním neskôr zisťujeme, že nápoje sme si mohli kúpiť aj v susednom stánku a za eurá.

Koncert jedného z hlavných lákadiel akcie strávime pri čakaní v radoch. Horúce počasie zatiaľ vyháňa ľudí do tieňa vedľajšej futbalovej tribúny a pod slnečníky v stánku.

Formácia Buty na Vrbovských Vetroch. Foto: Rudolf Sivý

Problémy s plastom

Sobotu popoludní spaľujú slnečné lúče návštevníkov veľmi silno. Druhým menším sklamaním je práca s odpadkami na festival. Organizátor Braňo Jóbus je známy tým, že píše aj knihy.

Jeho novinku o recyklácii odpadkov s názvom Zberný dvor krstili priamo na festivale.

Práve nádoby na separovaný odpad, alebo zálohovateľné poháre by boli pre podujatie a pre životné prostredie skutočným prínosom.

„To nevadí, ja si svoje odpadky zoberiem domov a tam ich zrecyklujem,” hovorí Martin, ktorý prišiel na Vrbovské Vetry z Bratislavy. Nie všetci však brali odpadky domov, niektorí ich nechali priamo na mieste, kde pili alebo jedli.

Atmosféra na festivale vo Vrbovom. Foto: Rudolf Sivý
Atmosféra na festivale vo Vrbovom. Foto: Rudolf Sivý

Veľká Vrbovská

V čom je však festival skvelý, je rodinná atmosféra. Desiatky mladých rodín s deťmi si užívali trávu pod tribúnou štadióna.

Vrbovské vetry nie sú len o hudbe, ale najmä o netradičných sprievodných podujatiach.

Názvy ako Formula nula, Veľká Vrbovská či vetrobal, prezrádzajú, že o zábavu bude postarané.

„Máme pre Vás nový šport,” ohlasujú organizátori prvú súťažnú disciplínu pre návštevníkov. Dvojčlenné družstvá fúkali starým vysávačom do loptičky, ktorú mali trafiť do bránky. Jeden člen týmu držal vysávač, druhý fúkal hadicou.

„Na budúci rok nás budú predstavovať ako obhajcov prvého titulu,” zabáva sa víťazná partia podvečer pri pive.

Veľká Vrbovská. Foto: Rudolf Sivý
Súťaž vo vetrobale. Foto: Rudolf Sivý

 

Unikátny zážitok

Slzy smiechu sa tlačili do oči aj pri ďalšej súťaži: dostihoch na hojdacích koňoch. Tri drevené hojdacie koníky stali pripravené na štarte.

Súťažiaci si sadol na hojdacieho koňa a bez toho, aby dal nohy na zem, musel preskákať niekoľkometrovú trať až do cieľa. Bizarný nápad si za roky existencie festivalu získal veľkú obľubu.

Vidieť dospelých ľudí, ako sa pretekajú v skákaní s týmito drevenými hračkami, je totiž unikátnym zážitkom.

Rovnako aj plastová lukostreľba, keď luk je vytvorený s plastovej trubice. Práve tieto aktivity v rodinnej atmosfére robia festival obľúbeným medzi rodinkami.

Hlavný bod programu

Po zotmení prichádza moment, na ktorý čakali zrejme všetci návštevníci. Pódium zahalí priesvitná záclona s tvárami Davida Kollera, ktoré sú naštylizované do nadrozmernej podoby lebky.

Česká hudobná legenda a frontman kapely Lucie doladil so svojou kapelou posledné technické detaily.

„Neverím, že David Koller vystúpi vo Vrbovom,” hovorí približne 15-ročné dievča s vrkočom, v bielom tričku a svojmu rovnako mladému kamarátovi, keď sa tlačia pred pódium.

Vrchol večera prichadza

„Zná jen pár fíglů, jak se valej holkám šrouby do hlavy,” spieva po prvých tónoch hlavného koncertu celý areál futbalového štadióna vo Vrbovom text zo skladby Šrouby do hlavy. Nasledujú ďalšie skladby zo sólového albumu Davida Kolera aj skupiny Lucie.

„SBS, poďte sem,” preruší Koller nečakane začiatkom koncertu. V dave totiž odpadol jeden muž a nehýbal sa. Dramatické chvíle zachraňujú zdravotníci, ktorí rýchlo pribehnú mužovi na pomoc a odvezú ho.

„Tak dáme si to ešte raz,” vráti sa Koller po zásahu zdravotníkov na pódium a skladbu zopakuje. Diváci jeho prístup ocenia obrovským potleskom.

Nebolo to iba raz, ovácie znejú takmer po každej skladbe, publikum spieva spoločne s Kollerom.

David Koller vo Vrbovom. Foto: Rudolf Sivý
David Koller vo Vrbovom. Foto: Rudolf Sivý

Odkaz pre Babiša

Prekvapenie si český hudobník pripravil aj pre vrbovské publikum. Dve skladby s ním odbubnoval skvelý inštrumentalista Martin Valihora.

„Táto skladba je pro jedného Stb-aka z Bratislavy, kterého nežerem,” naráža David Koller na českého premiéra Andreja Babiša pri skladbe Na mne zapomeň z roku 1993.

Rodák zo Slovenska nedávno čelil v Prahe najväčším protestom v Česku od roku 1989. Publikum sa smeje, koncert s ďalšími hitmi ako Sex je náš, Gypsy Love alebo Černí andelé pokračuje.

Hlavná hviezda Vrbovských Vetrov 2019 rozhodne nesklamala.

Naopak, David Koller dokázal, že vie vytvoriť nezabudnuteľný zážitok bez rozdielu, či hrá na štadióne pre desaťtisíce ľudí alebo skromnejšom vrbovskom festivale.

Organizátori tak posunuli kvalitu festivalu zas ďalej. Prekonať zážitok s koncertu Davida Kollera bude pre každého interpreta v nasledujúcich ročníkoch veľká výzva.

Predseda festivalu: Hojdací koník. Foto: Rudolf Sivý
Pozrite si: Veľká galéria z festivalu Vrbovské Vetry 2019
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava