Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 7. júla 2019, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, slovenský džez má veľa podôb. Od čias, keď sa slovo džez začalo na území našej krajiny vyslovovať, prešiel jeho význam mnohými zmenami. Na začiatku tohto procesu, v šesťdesiatych rokoch, znela zmienka o džeze skôr odstrašujúco než významne. Veľmi sporadicky, vlastne ak vôbec, sa hral džez v rozhlase, v televízii sa väčšinou objavovali tváre vyvolených z iných hudobných žánrov. Džezové koncerty boli výsledkom „sofistikovanej diverzie“ niektorých kultúrnych pracovníkov.

Spomeniem naše mesto, kde sa z ničoho nič objavil vysoko kvalitný fínsky džezový Essa Petman Kvartet a zahral úžasný koncert v dnes už neexistujúcom kúpeľnom kine. Šuškandou medzi ľuďmi som sa dozvedel, že do Piešťan prídu Brecker Brothers, poprední americkí hlásnici svetového džezu. Spomeniem ešte jeden zdroj džezovej hudby – jukebox na terase v Kursalone. Medzi asi stovkou singlových dosiek bola jedna, ktorú sme tam našli úplnou náhodou, pretože vtedy sme ešte nevedeli, čo znamená Woody Herman. To bol môj prvý dotyk s džezom, viac nakopnutie než dotyk. Neviem presne označiť dátum týchto udalostí, ale boli to šesťdesiate roky.

Aj v čase džezu neprajných sa hralo a nahrávalo. V našom meste sa schádzali muzikanti na amatérskej báze. Kapelu nazvali Gamma Club, aby aj takto išla sláva piešťanského bahna do sveta. Produkovali veľmi slušnú muziku, hrali v Thermii Palace, v hoteli Eden, v Napoleonských kúpeľoch, v hoteli Slovan, na terase Kursalonu. Kapelu umelecky viedol klavirista Šaňo Kováč, na saxofóne a neskôr aj na vibrafóne hral Janko Miškech, na trúbke Libor Gardoň, na kontrabase Stano Koutný, na gitare Johny Akay, na bicích Milan Chmelík, ktorého neskôr vystriedal Janko Babič.

Pravidelné hrania poskytoval džez klub Janka Tataru a príchod Doda Šošoku znamenal častejšiu návštevu renomovaných zahraničných hudobníkov. Vznikol spolok Piešťany Jazz International a s ním Piešťanský jazzový festival a je len logickým dôsledkom, že z miestnych zdrojov vyšli výborní hudobníci. Klavirista Tomáš Gajlík patrí k slovenskej špičke, Andrej Urminský študoval džezovú gitaru na Univerzite v Grazi, Ondrej Botek je vyhľadávaným gitaristom pre každú formáciu.

Slovenský džez prešiel všetkými vývojovými stupňami a je rovnocenným partnerom v špičke európskeho diania. Rádio Piešťany je rešpektovanou súčasťou slovenskej scény. Sledujeme vývoj džezu u nás a vo svete, sledujeme džez a jeho podoby, šírime jeho domáci i celosvetový vývoj. Pred letnou prestávkou som si dovolil, milí priatelia, poukázať na dôležitosť dialógu medzi pódiom a publikom, ktorý je pre vývoj džezu a jeho prežitie veľmi dôležitý. Preto hlavne vám, milí priatelia džezu a dobrej hudby, patrí moja úprimná vďaka za vašu pozornosť.

Na stretnutie pri relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava