Desiatky sôch súčasťou piešťanského leta

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 6. júla 2019, 08:00

Socha piešťanských parkov neodmysliteľne patrí k letu v Piešťanoch. Milovníci umenia si po dvojročnej prestávke opäť môžu vychutnať výber z tvorby tentoraz len slovenských autorov, keďže v piatok 28. júna pred Galériou Fontána slávnostne otvorili už 35. pokračovanie tejto výstavy.

Na svoje si prídu milovníci rôznych techník. foto: autor

Diela z bronzu, keramiky, dreva, železa, kombinovanej techniky zaplnili výstavnú sieň, pričom tri sochy sú vystavené aj v exteriéri, z bezpečnostných dôvodov v dohľade kamier. Verejnosti svoje umenie predstavilo 22 autorov zo Slovenska. Na svoje si prídu azda všetci diváci, keďže tematika výstavy nebola stanovená.

Cínový reliéf na drevenom podklade vystavila Eva Harmadyová. „Je to téma, ktorá, myslím si, dnes rezonuje u mnohých. Dielo sa nazýva Platí, čo neplatí. Fragment textu je zapožičaný od Mariky Gombitovej a vnímateľ môže porozmýšľať sám, ako si dielo dešifruje. Myslím si, že každý si tam môže nájsť negatívum, no predovšetkým pozitívum,“ predstavila nám svoje dielo výtvarníčka, ktorá do Piešťan chodievala obdivovať diela na Sochu piešťanských parkov už počas študentských čias.

Nie je jedinou vystavujúcou ženou – autorkou. „Tento rok vystavujem dve diela. Sú z oblasti gréckej mytológie, ktorú mám veľmi rada. Mám tu Ikara, ktorý predstavuje slobodu, a ešte jednu takú vášnivú medúzu. To je reliéf,“ prezradila Renáta Sládková a dodala, že je veľmi rada, že môže vystavovať medzi ostatnými fantastickými sochármi. „Je to také príjemné letné osvieženie a som rada, že výstava trvá dva mesiace a ľudia si ju za ten čas môžu prísť pozrieť,“ doplnila autorka.

Výstava je prístupná až do konca augusta s výnimkou dní, keď sa v Piešťanoch budú konať civilné sobáše. Vtedy budú sochy z galérie skryté.

Autori diel si na záver vernisáže spoločne zapózovali. foto: autor

am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj