Pobedimčania usporiadali krajskú súťaž hasičov

  • Šport / Ostatné športy
  • 4. júla 2019, 08:00

Pobedimskí hasiči sa blysli. Pripravili vynikajúce podmienky pre Krajskú súťaž dorastencov a členov dobrovoľných hasičských zborov. Konala sa v sobotu 22. júna na futbalovom štadióne Jána Mitošinku a najlepší reprezentanti Trenčianskeho kraja, ktorí postúpili do vyššej súťaže z okresných kôl, mali možnosť prezentovať svoju športovú aj technickú zdatnosť v dvoch súťažných disciplínach.

Vlajky na slávnostnom začiatku krajskej súťaže držali dobrovoľní hasiči z Pobedima. foto: autor

Súťažili v štafete 8×5 a v požiarnom útoku. Pobedimskí dobrovoľní hasiči aj keď súťaže nezúčastnili, predsa profitovali. Od šéfa kraja dostali tri tablety.

Každé družstvo pozostávajúce buď z dievčat, chlapcov, mužov, či zo žien malo v príslušnej disciplíne vždy dva pokusy. Rozhodcovia mali možnosť posúdiť aj nedostatky, za ktoré mohli udeliť trestné body. Mali dokonca skontrolovať obuv pretekárov, nesmela mať kovové štople na podrážke. Dôležitý bol čas, za ktorý danú úlohu športovo nadaní hasiči vykonali. A keďže na každú mali dva pokusy, časy sa zrátali a tí, ktorí štafetu i útok vykonali najrýchlejšie, zvíťazili. Rozhodcovia to veru nemali ľahké, rozdiely boli zlomky sekúnd.

V kategórii dorasteniek si zlato vybojovali dievčatá z Rybian, za nimi boli Ladce, tretia skončila Lednica. U dorastencov získali prvú priečku zástupcovia z Trenčína-Opatovej, na druhom mieste bol Kolačín a tretiu priečku obsadili mládenci z Horného Moštenca. Medzi ženami sa najlepšie darilo partii z Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Zlatníky, druhé boli Nosice, tretie Mikušovce. Vynikajúcu formu v mužskej kategórii prezentovali tradične členovia DHZ Babulicov Vrch, druhé boli Mikušovce a tretie Trenčianske Bohuslavice.

Krajská súťaž dobrovoľných hasičských zborov v Pobedime mala v sobotu 22. júna špeciálny nádych. Domácim hasičom sa vďaka dotácii od Trenčianskeho samosprávneho kraja podarilo zakúpiť tri tablety, ktoré bude „áčkový“ zbor využívať pri svojich výjazdoch. Odovzdal ich predseda kraja Jaroslav Baška. „Tieto tablety obsahujú nielen navigáciu, ale aj tabuľky škodlivín, aplikácie prvej pomoci a množstvo ďalších dôležitých informácií, ktoré hasičom pomôžu vykonávať ich prácu rýchlo a kvalitne. Ide o špičkový hasičský zbor a ja im želám veľa úspechov v súťažiach i pri potrebných zásahoch,“ povedal trenčiansky župan.

Súťaž mala viacero zaujímavých momentov. V úvode všetci súťažiaci nastúpili, vypočuli si slávnostné hlásenia aj príhovory, slovenskú hymnu, uctili si pamiatku tých, ktorí sa tejto súťaže nedožili, a nechýbalo ani slávnostné defilé s vlajkami DHZ Pobedim – novou aj historickou. Počasie súťažiacim prialo, výkony sledovali predstavitelia DHZ z Trenčianskeho kraja. „Na štadióne sme všetko pripravovali do detailu už od piatku. Dalo to zabrať, ale myslím si, že sme to zvládli,“ tešil sa jeden z členov DHZ Pobedim.

Vonku bolo horúco, takže aj keď sa hasičky ponorili do kade s vodou, neprekážalo im to. foto: autor

 

Družstvá museli pri manipulácii s hadicami pracovať veľmi rýchle. foto: autor

 

Správny požiarny útok na terče. foto:autor

 

Okrem mužov a chlapcov súťažili ženy i dievčatá. foto: autor

 

vd

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel