Futbalisti PFK Piešťany sa tretí rok po sebe tešia z triumfu v súťaži a mieria do kraja

  • Šport / Futbal
  • 4. júla 2019, 12:00

Keď v sezóne 2016/2017 futbalisti PFK Piešťany opäť prihlásili do súťaže kategóriu seniorov, málokto tipoval, že za takú krátku dobu prebehnú všetkými oblastnými súťažami. Už od pôsobenia v ôsmej lige sa klub netajil ambíciami prebojovať sa čo najrýchlejšie do krajských súťaží. Tento cieľ sa im po roku pôsobenia v šiestej lige podarilo splniť.

Piešťanskí futbalisti si v ročníku 2019/2020 zahrajú piatu ligu. Vybojujú postup aj do štvorice? foto: autor

Do šiestej ligy vstupovali opatrne

Piešťany vstupovali aj do najvyššej oblastnej súťaže s cieľom bojovať o špicu tabuľky, na čele však bolo viacero favoritov s podobnými ambíciami. „Súťaž pre nás bola neznámou a mali sme pred ňou rešpekt. Ako jediní neoficiálne prezradili svoje postupové ciele Pavlice, no vedeli sme, že aj Zavar bude veľmi silným súperom, ktorý nás mal preveriť hneď v prvom kole. Okrem toho na nás v treťom kole čakali už spomínané Pavlice a podľa týchto výsledkov sme sa chceli odraziť,“ zhodnotil vstup do sezóny tréner mužstva Michal Krajčovič.

Piešťanskí futbalisti si hneď v prvom zápase poradili na domácom ihrisku so Zavarom 3:2, nasledovalo víťazstvo nad Dechticami, ale aj Pavlicami. „Tieto tri dôležité výhry nám dodali sebavedomie a ukázali, že môžeme hrať o špicu. Po prehre v Križovanoch nad Dudváhom prišlo menšie sklamanie, no už sme boli naštartovaní, že sa chceme pobiť o postup,“ pokračoval Krajčovič.

Zavar najväčším konkurentom

Ďalší kľúčový duel čakal na Piešťany hneď v prvom jarnom kole, keď vycestovali do Zavaru. Stretnutie sa nakoniec skončilo deľbou bodov po remíze 1:1. „Nepochybne to bol náročný zápas, ktorý však nebol pekný, ale bol skôr o bojovnosti. Ani ihrisko nebolo po zime optimálne na kombinačný futbal, navyše si myslím, že zodpovednosť zväzovala hráčom nohy. Napriek tomu, že sme išli k súperovi vyhrať, boli sme spokojní aj s remízou. Výsledkový cieľ sa nám podarilo splniť.“

Krajčovič zároveň dodal, že Zavar ich v súťaži potrápil najviac, no hlavne s výkonmi v jarnej časti vládla v klube celková spokojnosť: „Nehrali sme dobre doma s Dechticami, kde sme dali rozhodujúci gól až v 89. minúte, slabý zápas sme odohrali aj v Pavliciach, kde prišla remíza 1:1, ale v ostatných stretnutiach sme boli jasne lepším a dominantnejším mužstvom.“

Doplnenie vlastnými odchovancami

V Piešťanoch chcú do vyššej súťaže udržať káder, ktorým momentálne disponujú, no budú sa musieť poobzerať aj po posilách. Vystužiť chcú brankársky post a potrebovali by aj skúseného stredopoliara. Hlavným cieľom je však doplniť mužstvo vlastnými dorastencami, ktorí sa umiestnili v druhej lige na šiestom mieste.

„Z dorastu vychádza k mužom asi šesť hráčov a s tými rátame. Naša filozofia je založená na tom, aby sme takýmto spôsobom dopĺňali káder vlastnými odchovancami, ktorí majú kvalitu a ktorým chceme dať priestor,“ pokračoval prezident klubu Ján Stachura.

V PFK si uvedomujú, že pre dorastencov, ktorí hrajú druhú ligu, nie sú nižšie súťaže príliš atraktívne. „Práve preto chceme pre týchto chlapcov vybojovať vyššiu súťaž a aby sa už aj oni sami podieľali na jej vybojovaní. Komunikujeme s nimi, myslím si, že ich spätná väzba je pozitívna a väčšina tu zostať chce. Tí, ktorí vyšli z dorastu už minulý či predminulý rok, sú zapracovaní v A-mužstve a sú cennými oporami,“ uviedol Stachura.

Kvalitu vyššej súťaže si uvedomujú

Kvalitu krajskej súťaže Piešťanci poznajú a veria, že keď doplnia káder, bude dostatočne silný, aby hral o popredné priečky aj v piatej lige. „Verím, že také problémy, aké mala táto súťaž už dávnejšie, sa nezopakujú a veľmi radi by sme z tejto ligy postúpili ešte ďalej. Čo sa týka súperov zo Záhoria, tešíme sa na nich. Budú to pre nás náročné zápasy hlavne vonku, no je to zároveň nová výzva pre naše mužstvo, s ktorou sa popasujeme najlepšie, ako budeme vedieť,“ dodal na margo vyššej súťaže Stachura.

V súvislosti s tým napadá otázka, v ktorej súťaži by Piešťany chceli zakotviť? „Ak sa nám podarí zohnať nejaké finančné prostriedky, bude pre náš klub horizont budúcich štyroch až piatich rokov tretia liga. Pri takej podpore, aká sa nám dostáva zo samosprávneho kraja, je to pre nás strop. Šport v Piešťanoch nie je dlhodobo príliš podporovaný, na to sme si už zvykli a dokážeme klub uživiť aj sami. Na to, aby sme však išli až do top líg, medzi ktoré tretiu ligu už radím, potrebujeme do budúcnosti partnera,“ odpovedal prezident PFK.

Opora PFK Jozef Glos so synom a predseda ObFZ Trnava Vladimír Hracho. foto: autor

Martina Radošovská

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava