Slovenský folklór opäť prilákal stovky divákov

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 3. júla 2019, 18:00

V rámci 64. music festivalu Piešťany sa potešili aj milovníci slovenských ľudových tradícií. Kým otvárací koncert patril domácej Lúčnici, jedno z posledných predstavení festivalu odtancovali Sľukári. Slovenský ľudový umelecký kolektív prišiel do Piešťan so všetkým, čo k nemu patrí – s kvalitnou hudbou, spevom a samozrejme, tancom.

Sľukári predviedli krásne predstavenie. (Autor: am)

Keďže SĽUK si v tomto roku pripomína 70. výročie svojho vzniku, nemohol v dramaturgii 64. music festivalu chýbať. Ten sa totiž už od začiatku nesie v duchu osláv výročí. Sľukári teda prišli do piešťanského Domu umenia s reprezentačným hudobno-tanečným programom s názvom 70 rokov, v ktorom divákom ponúkli pohľad na viaceré podoby hudobnej a tanečnej tvorby v SĽUKu, ktoré formovali tradíciu a súčasnosť tohto výnimočného umeleckého telesa.

V utorok 2. júla sa na doskách Domu umenia umelci predviedli s dielami svojich nezabudnuteľných choreografov, ktorí tvorili históriu súboru a ten sa vďaka nim dostal tam, kde dnes je.

Nechýbali však ani diela súčasníkov. A či už išlo o tanec Gorali, Beťare, Na hornom Hrone, Kmotry alebo aj Kuruci od jedného z priekopníkov choreografie ľudového tanca na Slovensku, Juraja Kubánku, každý jeden umelci stvárnili s nasadením a srdcom. A práve Juraj Kubánka, ktorého meno sa so SĽUKom neodmysliteľne spája, minulý rok oslávil krásnych 90 rokov.

Folklór v srdci iste majú aj návštevníci, ktorých druhý júlový večer prišlo do Domu umenia niekoľko stoviek. Po poslednej Vyhadzovanej z Myjavy sa tanečníkom a hudobníkom poďakovali za predstavenie silným potleskom, takže nabití dobrou energiou iste odchádzali ako diváci, tak aj umelci.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel