Dobrovoľníci ukážu Katarínku, ktorú zachraňujú už štvrťstoročie

Podujatie Deň otvorených dverí na zrúcanine Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach bude aj v tomto roku v tradičnom termíne na sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla. Tohtoročný program bude pripomínať 25. výročie založenia projektu Katarínka. Partia mladých študentov pod vedením Petra Hercega sa v roku 1994 rozhodla zachrániť ruiny kostola a kláštora organizovaním letných dobrovoľníckych táborov.

Obnovená kostolná veža na Katarínke získala jednu z cien v súťaži Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2017 (Autor: © katarinka.sk)

Celodenné podujatie na Katarínke otvorí v piatok 5. júla o 10:30 svätá omša, nasledovať bude divadlo v podaní ochotníkov, pripravené budú aj tvorivé dielne a cechy. Dobrovoľníci záujemcom priblížia minulosť kostola a kláštora Katarínka, ale budú informovať aj o každoročnom fungovaní letných táborov. Pre všetkých návštevníkov bude k dispozícii občerstvenie, zabezpečená bude aj pitná voda. Informoval Jakub Pavčo z organizačného tímu projektu Katarínka.

Návštevníci sa k historickej pamiatke dostanú peši po vyznačených turistických trasách z obcí Naháč, Dechtice alebo Dobrá Voda. Využiť môžu tiež parkovisko, na ktoré sa dostanú odbočkou z hlavnej cesty medzi Naháčom a Dechticami. Tam bude pre starších a zdravotne hendikepovaných k dispozícii kyvadlová doprava až k zrúcanine.

Kláštor Katarínka má štyristo rokov, jeho zakladaciu listinu podpísal gróf Krištof Erdődy 21. decembra roku 1618 v priestoroch kaštieľa v susednej Chtelnici. Františkánom daroval tiež pozemky na sad, záhradu a rybníky. V 17. a 18. storočí býval kláštor cieľom veľkých pútí, na ktoré chodili tisícky veriacich z Trnavy a okolia.

Kláštor svojím dekrétom v roku 1786 zrušil cisár Jozef II. Mnísi ho museli opustiť a odsťahovať sa do Trnavy. Niektoré oltáre skončili v Jablonici, knihy v okolitých farnostiach, archív si vzala Uhorská komora. Opustený kláštor sa postupne začal meniť na ruiny. Obrat nastal až v roku 1994, keď sa ho ujali dobrovoľníci pod vedením Petra Hercega. Areál postupne čistili, múry spevňovali a pred dvoma rokmi otvorili vo veži bývalého kostola vyhliadkovú vežu.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava