Zmeny v parkovaní v Piešťanoch sú schválené, ale v akej forme zatiaľ nie je jasné

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. júla 2019, 00:00

Zásadné zmeny v parkovaní v centre Piešťan síce mestskí poslanci na minulotýždňovom zasadnutí zastupiteľstva schválili takmer podľa návrhu radnice, avšak svojimi pozmeňovacími návrhmi v tomto dokumente narobili taký chaos, že po hlasovaní nik nevedel, čo vlastne schválili.

Kto je pri parkovaní na Pribinovej ulici užívateľ budovy, policajti nedokážu objektívne zistiť. foto: Eva Wernerová

Jasné je len to, že sa zdvihne cena parkovného aj sa rozšíri zoznam ulíc, kde sa spoplatní parkovanie. Ale ako a kde budú platiť ročné parkovacie karty, budú musieť zamestnanci mestského úradu podľa schválených pozmeňovacích návrhov najprv vylúštiť.

Zmena parkovacej politiky v každom meste vždy vyvoláva protichodné názory, ale i emócie. Viacerí obyvatelia mesta sa razom stanú odborníci na dopravu a sú pevne presvedčení, že práve ich nápad je ten najlepší. Takémuto druhu diskusie sa nevyhlo ani minulotýždňové zastupiteľstvo, na ktorého rokovanie pripravila radnica aj návrh zmien v parkovaní v centre mesta. Aj medzi poslancami sa v tomto bode programu zrazu objavilo päť či šesť „dopravných inžinierov“ a svojimi pozmeňovacími návrhmi sa snažili predložený materiál radnice „vylepšiť“.

Za všetko hovorí zdôvodnenie „odbornosti“ na statickú dopravu v kúpeľnom meste poslankyňou Zuzanou Svrčekovou, ktorá oprávnenosť svojich návrhov obhajovala tým, že na parkovisko na Nálepkovej ulici sa už roky pozerá z okna svojho bydliska.

Automobily na Pribinovej znemožňujú pohyb aj vozičkárom. foto: Eva Wernerová

Teplická: Parkovanie už len za peniaze

Objasnime si najprv zámer a účel zmien všeobecne záväzného nariadenia v spoplatnenom parkovaní tak, ako ho odôvodňuje vedenie radnice. Napríklad v prípade zavedenia plateného parkovania na Teplickej ulici je to vraj len logický krok, nakoľko doposiaľ sa tu parkovné nemohlo vyberať z dôvodu, že Teplická bola rekonštruovaná z prostriedkov Európskej únie a až teraz uplynula doba, po ktorú radnica nemohla na tejto ulici v zmysle európskych normatív na dotácie parkovanie spoplatniť.

Zámer mestského úradu rozšíriť parkovacie plochy v centre, na ktorých nebudú platiť predplatené parkovacie karty, radnica zdôvodňuje, že sú týmto spôsobom platenia parkovania zneužívané miesta na celodenné parkovanie zamestnancov zariadení a inštitúcií umiestnených v centre mesta.

Zmätočná značka znemožňuje mestským policajtom udeľovať sankcie. foto: Eva Wernerová

Ako príklad takéhoto zneužívania na celodenné státie zadefinovali parkovanie pred Nemocnicou A. Wintera a na veľkom parkovisku na Nálepkovej ulici. Podľa radnice na týchto miestach hneď ráno odstavia svoje autá zamestnanci kúpeľov a nemocnice a zostávajú tam až do neskorého popoludnia. Pacienti tak nemajú žiadnu šancu zaparkovať v blízkosti nemocnice ani len počas nevyhnutnej doby ošetrenia.

Z podobného dôvodu od pondelka do piatka sa podľa návrhu mala zrušiť možnosť zaparkovať na parkovaciu kartu na parkovisku na Nálepkovej, ktoré je podľa radnice určené hlavne pre návštevníkov Piešťan, prípadne mestského trhoviska, a v súčasnosti je v pracovných dňoch využívané najmä ako „zamestnanecké“ parkovisko.

Na Beethovenovej ulici autá parkujú aj mimo vyznačených plôch. foto: Eva Wernerová

Zmiznú aj nezmyselné značky

Svojím návrhom na zmeny v parkovaní mala radnica zámer „upratať“ aj na Pribinovej ulici. Tam je síce dopravná značka, že táto ulica je pešou zónou, ale dodatok k tejto značke hovorí o tom, že vjazd tam majú povolený užívatelia nehnuteľnosti a podľa slov náčelníka mestskej polície Marcela Mihalika tento dodatok zároveň znemožňuje vjazd do pešej zóny pokutovať. Pretože zákon nedefinuje pojem, kto je vlastne „užívateľom“, nakoľko nim by mohol byť aj hráč z kasína či návštevník Piešťanského informačného centra. Keďže i oni nehnuteľnosť na tejto ulici nejakým spôsobom „užívajú“.

Schválená zmena všeobecne záväzného nariadenia tiež obsahuje zmenu výšky spoplatnenia parkovania, ale aj zmenu spôsobu platenia, nakoľko nové „parkomaty“ umožnia platenie i bezhotovostne platobnou kartou či prostredníctvom SMS.

Novela tiež rieši zautomatizovanie vstupu do parkoviska na Nálepkovej ulici i rozšírenie spoplatnenia okrem Teplickej aj na ulicu Pod Párovcami či na parkovisko pred futbalovým štadiónom. Novela zavádza 15-minútové státie autobusov pred hotelom Magnólia a vytvorenie záchytného parkoviska pre autobusy na parkovisku pri zimnom štadióne.

Cena parkovacej karty zrejme narastie z 25 na 50 eur a podnikatelia si priplatia zo súčasných 35 eur za rok na 70.

Vjazd na ulicu zakazuje značka, no nik ju nerešpektuje. foto: Eva Wernerová

Čo poslanci schválili, budú lúštiť úradníci

Nakoľko v rámci rokovania k tomuto bodu programu zastupiteľstva bolo schválených niekoľko „odborných“ poslaneckých pozmeňovacích návrhov a na záver diskusie prednostka mestského úradu Denisa Bartošová prečítala ďalší rad pozmeňovacích návrhov, ktoré vzišli z rokovaní mestských komisií a mestskej rady a poslanci ich odsúhlasili, ako to vlastne nakoniec bude, musia vyriešiť až úradníci radnice. Zrejme ich však bude čakať zložitá práca analytikov, aby zvládli správne paragrafové zaradenie „odborných“ poslaneckých vylepšení schváleného všeobecne záväzného nariadenia o spoplatnenom parkovaní.

Zatiaľ sa s istotou dá tvrdiť len to, že platiť sa bude viac a na viacerých miestach ako doteraz. A asi sa v koridore od hotelu Eden popred nemocnicu po Slovan bude platiť za hodinu státia dve eurá. Asi tu bude platiť aj mestská parkovacia karta. Obyvatelia Pribinovej pred domom už asi svoje auto nezaparkujú. Na parkovisku na Nálepkovej sa asi tiež budú platiť dve eurá za hodinu. A počas celého týždňa tu asi bude platiť parkovacia karta len obyvateľov Pribinovej ulice.

Podľa radnice to však má byť prvý a zatiaľ len malý krok v zmene dopravy a parkovania na celom území mesta, tak uvidíme, čo z toho schváleného „mišmašu“ nakoniec vzíde.

Jozef Vojčiniak

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav