V meste si robí kto chce, čo chce

  • Editoriál / Blogy
  • 2. júla 2019, 08:00

V uplynulom týždni sa ukázalo, ako je v podstate nemožné pri vyžívaní geografických daností kúpeľného mesta spoliehať sa na zdravý rozum.

Piešťany disponujú Váhom a jeho nábrežím, ale aj Vážskym ostrovom. No v katastri mesta je i vodná nádrž Sĺňava a jej súčasťou je Ratnovská zátoka. A práve tieto danosti mesta sa stali súčasťou niečoho, čo sa dá len ťažko pochopiť.

V Ratnovskej zátoke k roky jestvujúcemu areálu si súkromný podnikateľ pristavil budovu reštaurácie, verejný bazén a stanové mestečko. Mohlo by sa zdať, že fajn, niečo atraktívne v Piešťanoch pribudlo.

Zdanie však klame. Tá takzvaná atrakcia nemá totiž na to, o čo rozšírila svoju prevádzku, žiadne povolenia. Dvojica majiteľov sa neunúvala žiadať nejaké stavebné povolenia. A keď nie je povolenie a jeho proces vybavovania, tak sa prevádzkovateľa Ratnovskej zátoky v podstate ani netýka proces kolaudácie. V ňom by totiž musel preukázať, či jeho stavebné prírastky spĺňajú napríklad normy v oblasti elektriky či hygieny.

Avšak keď sme poukázali na skutočnosti, že niekto tu podniká na spôsob rozvojovej Afriky, na sociálnej sieti sme si mohli prečítať, akí sme zlí, že niekto tu niečo robí pre mladých, že niekto sem konečne priniesol do Piešťan zábavu a my to chceme zo závisti prekaziť.

Naša odpoveď však je: Nie, nechceme. My len chceme, aby si prevádzkovateľ Ratnovskej zátoky svoj projekt prevádzkoval tak, že nikomu, kto tam príde, nič nehrozí. A na to, aby mohol takú bezpečnosť garantovať, musí absolvovať legislatívny proces povolení.

Ďalšia „divočina“ sa každú letnú sezónu odohráva na Vážskom ostrove. Rybári sa tam rozložili štýlom britských kočovníkov so všetkým, čo k tomu patrí. Nechýbajú karavany, stany či gulášové súpravy. I tu však platí, že naším upozorňovaním na túto skutočnosť nechceme zamedziť využívaniu nábrežia Váhu. My len chceme položiť otázku, či sa miestnej samospráve a Piešťancom páči kempingová kolónia v kúpeľnom meste.

Pretože ak zdravý rozum nefunguje a ľudia si robia, čo chcú, mesto by malo prijať svoje vlastné regulatívy, aby tých, ktorí si rozbalia stan, zaparkujú karavan či vybudujú stanové mestečko tam, kde nemajú, mala mestská polícia ako sankcionovať.

Lebo nabudúce si pre svoje stanovanie či pokútne podnikanie môže niekto vybrať napríklad pešiu zónu či mestský park.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav