Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 30. júna 2019, 10:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, začnem zdanlivo od veci… Životné prostredie a jeho ochrana je bazálnou podmienkou života na zemi. Získavanie energií, exhaláty spaľovacích motorov, príliv plastických hmôt do všetkých odvetví výroby spotrebných tovarov zaznamenal za posledné desaťročia minulého storočia dovtedy nevídaný vzostup. Výkony, technológie a konečná cena výrobkov boli rozhodujúce pri posudzovaní užitočnosti produktov. Rozhodujúci bol zisk.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Plasty nastúpili všade. Ich vynález bol prevratný a len málo bolo tých, čo sa zaujímali o ich ďalší osud, o ich životnosť, o ich recykláciu alebo likvidáciu. Od oblečenia, hračiek, motorových súčiastok, krytov, karosérií, obalov, nádob všetkých druhov, fliaš až po slamky servírované k nápojom – plasty nahradili dovtedy používané konzervatívne materiály. Rozvoj techniky absolútne bagatelizuje škodlivosť nových metód masovej výroby plastických tovarov. Bez mihnutia brvou sme prijímali tieto výdobytky modernej doby, až sme sa ocitli pred ohromnou stenou plastového odpadu, s ktorým si nevieme rady.

Plastická látka je v niektorých prípadoch prakticky nezničiteľná. Čas rozkladu niektorých plastov je niekoľko tisícročí, pričom pri ich rozklade vzniká veľké množstvo toxických látok. Žuvačka sa rozkladá viac než päť rokov, pneumatiky, PET fľaše a plastové tašky nezmiznú ani po niekoľkých storočiach. A zdanlivo aj končím mierne od veci…

Od istej doby nepoužívam plastové tašky a vyhýbam sa – ako sa len dá – plastom všeobecne. Každé ráno chodím na prechádzky s mojimi psíkmi. Spolu s nami desiatky priateľov so svojimi miláčikmi. Uvedomil som si, že aj v tejto oblasti sa dá príroda ušetriť od plastov. Vymeňme vrecká z plastov za rozložiteľné, ktoré šetria prírodu a navracajú živiny do pôdy. Aj tu môžeme povýšiť nutné dokonca až na užitočné. V tomto čase je už situácia naozaj vážna. Záleží na každom z nás a na každom novom ráne…

V médiách sa letné obdobie označuje ako „uhorková sezóna“, keď sa toho veľa zaujímavého nedeje… Či je to tak aj s džezom, sa dozvieme priamo na mieste. Spýtame sa Dášky Libiakovej, Jožka Brisudu a Ferka Báleša na koncerte v Galérii Vážka v Trenčíne, Anabela Mollová nám o tom povie v piatok v klube La Musica v Piešťanoch. One Day JazzFest sa rozbehne v tomto týždni do šiestich miest, José James zaspieva vo štvrtok 27. júna vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, v klube La Musica sa na júl chystá Janka Gavačová, New Message Trio, Matúš jakbčic SK-CZ Big Band a Andreas Várady.

Cecile McLorin-Salvant stratila svojho dvorného bubeníka, Laurence Leathers tragicky zahynul vo veku 37 rokov.

Informácie a aktuality máme pripravené. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav