Obce zatiaľ peniaze na boj s komármi nepýtajú

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 30. júna 2019, 00:00

Trnavský samosprávny kraj zatiaľ neeviduje žiadosti obcí o finančnú pomoc na riešenie situácie s premnoženými komármi. V minulosti v prípade podobnej kalamity uvoľnil peniaze z Centrálneho krízového fondu, ktorý spoločne vytvárajú obce a krajská samospráva.

© pixabay.com

„Trnavská župa aj napriek faktu, že tento problém nie je v jej kompetencii, od začiatku aktívne komunikuje s dotknutými obcami a situáciou sa zaoberá. Samosprávam budeme nápomocní a z našej vlastnej iniciatívy sa chceme pripraviť do budúcnosti tak, aby sme podobným situáciám predchádzali,“ povedala v súvislosti s premnoženými komármi v niektorých častiach kraja riaditeľka odboru zdravotníctva Trnavského samosprávneho kraja Lucia Šmidovičová.

O kalamitnom výskyte komárov hovoria obyvatelia Záhoria, ale aj južnej časti regiónu. Mimoriadnu situáciu na celom území okresu vyhlásil v polovici júna napríklad prednosta Okresného úradu v Galante Frattišek Juhos, momentálne je už odvolaná.

Trnavský samosprávny kraj spolu s obcami kraja tvorí Centrálny krízový fond od roku 2009. Do fondu prispievajú dobrovoľne obce čiastkou 50 centov na obyvateľa a kraj 66 centmi na obyvateľa týchto obcí. Z fondu v minulosti najviac peňazí čerpali obce postihnuté povodňami, prívalovými dažďami a veternými smršťami. V roku 2013 išli peniaze aj na riešenie kalamitného výskytu komárov na Žitnom ostrove a na Záhorí.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel