Včelári oslávili storočnicu spolku

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 28. júna 2019, 08:00

Na začiatku júna uplynulo neuveriteľných sto rokov od chvíle, čo vznikol v Piešťanoch včelársky spolok. Pri tejto príležitosti včelári združení v piešťanskom zväze pripravili reprezentačnú oslavu. Uskutočnila sa v sobotu 15. júna v Kursalone.

Emil Klč z Kočína patrí medzi top včelárov nášho regiónu. (Autor: vd)

Uctili si na nej najaktívnejších včelárov z piešťanského regiónu. Najvyššie ocenenie – Medailu prvého stupňa za zásluhy o rozvoj včelárstva – získal Milan Kern, dlhoročný pokladník spolku.

V historickej sále Kursalonu sa zišli včelári z 31 obcí piešťanského regiónu. Zväz má v súčasnosti 173 členov, vedie ho predseda Emil Klč z Kočína-Lančára. Mnohí sú už starší a túžia svoje majstrovstvo odovzdať nasledujúcim generáciám. Je však pozitívne, že medzi aktívnymi včelármi sú aj mladšie ročníky.

Zdenko Vrábel (vpravo) predstavil ocenených včelárov.

„Už od deviatej hodiny ráno sme vítali návštevníkov našej oslavy, na ktorej sme si zároveň pripomenuli aj sté výročie včelárstva na Slovensku. Hneď v úvode sme si minútou ticha uctili kolegov, ktorí už, žiaľ, nie sú sami. Ešte predtým sme položili spomienkový veniec na hrob prvého predsedu Včelárskeho spolku v Piešťanoch, Štefana Antala. Najaktívnejší členovia nášho zväzu získali ocenenia, diplomy a medaily za zásluhy,“ uviedol pre Piešťanský týždeň Zdenko Vrábel, tajomník Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov (ZO SZV) Piešťany.

Súčasťou oslavy bol príhovor predsedu predstavenstva Slovenského zväzu včelárov Milana Rusnáka, o histórii piešťanského spolku porozprával Z. Vrábel a publiku sa prihovoril aj expredseda piešťanských včelárov Rudolf Moravčík. Súčasťou podujatia bola výstava spojená s ochutnávkou medu a medoviny. Do tanca, spevu i na počúvanie zahrala včelárom Vavrinecká trojka.

 

Vedeli ste, že včelárov občas privolávajú na pomoc aj hasiči?

Veľká sála Kursalonu tak opäť po čase ožila vravou, diskusiami a pozitívnou energiou. Včelári si odovzdávali skúsenosti a zároveň diskutovali o nepriaznivých účinkoch ošetrovania rastlín i vplyve zmeny klimatických podmienok na existenciu včiel v prírode. Veď známa veta „S poslednou včelou zahynie aj ľudstvo“ sa v súčasnosti ešte naliehavejšie dostáva do popredia.

Vyznamenali najaktívnejších

Pri príležitosti osláv 100. výročia založenia Včelárskeho spolku v Piešťanoch získali Čestné uznanie – diplom za aktívnu prácu v ZO SZV Piešťany: Juraj Chnupa, Pavol István, Martin Mešenec a Margita Minarovičová.

Medaily za zásluhy o rozvoj včelárstva III. stupňa za dlhoročnú aktívnu prácu vo vykonávaní zväzových funkcií v ZO SZV Piešťany dostali: Dušan Ančic, Štefan Farkaš, Štefan Janík, Dušan Jurina, Silvester Kaláb, Emil Klč, Jozef Klement, Milena Melicherová, Maroš Mihalička, Milan Poláček a Zdenko Vrábel.

Medailu za zásluhy o rozvoj včelárstva I. stupňa za dlhoročnú aktívnu prácu vo vykonávaní zväzových funkcií v ZO SZV Piešťany získal Milan Kern.

Veniec na hrob bývalého tajomníka spolku Štefana Antala položili (zľava) pokladník Milan Kern, predseda Emil Klč a tajomník ZO SZV Piešťany Zdenko Vrábel. foto: Milan Kern

Viera Dusíková

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava