Peľová koncentrácia v ovzduší bez zrážok alergikov nepoteší

V posledných dňoch v ovzduší na celom Slovensku dominoval peľ slabo alergizujúcej pŕhľavy spolu s najsilnejším alergénom tohto obdobia – peľom tráv z čeľade lipnicovitých. Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová, prognóza vývoja situácie alergikov na peľ opäť nepoteší.


medzi alergény patrí aj pŕhľava (Autor: hiking.sk)

V ovzduší výrazne stúpli denné koncentrácie spór húb (plesní). „Boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a Alternária, ktorých denné koncentrácie po dažďoch a oteplení postupne narastajú do veľmi vysokých hladín. V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ bazy, lipy, gaštanu, mrlíka, skorocelu, štiavu, astrovitých a mrkvovitých rastlín,“ doplnila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré patrí aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých podľa odborníkov pokračuje a ich denné koncentrácie sa v ďalších dňoch udržia približne na úrovni minulého týždňa. Stúpajúcu tendenciu budú mať denné koncentrácie peľu slabo alergizujúcej pŕhľavy a tiež peľu „burín“ – skorocelu, štiavu a mrlíkov.

Spóry húb (plesní) budú naďalej dosahovať veľmi vysoké koncentrácie. „Počas slnečných či veterných dní bez zrážok očakávame nárast denných koncentrácií peľu rôzneho druhu. Pokles denných hladín peľu bude lokálne ovplyvňovaný len zrážkovou činnosťou,“ uviedla Lafférsová.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav