Bábikárka: Kniha návštev ma motivuje, pozývam na ďalšiu výstavu

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Výstavy
  • 27. júna 2019, 17:51

Každá líška svoj chvost chváli- hovorí porekadlo. Organizujem výstavy krojovaných bábik, mala som osem výstav a len nedávno ma priateľky nahovorili , aby som si zaviedla Knihu návštev. Poslúchla som. Dnes vidím, aký význam má toto nenápadné doplnenie výstavy. Ten, kto sa upísal podobným aktivitám ako ja, vkladá do nich nadšenie, lásku, čas, prácu a energiu vie, že sa občas dopracuje k stavu, keď s únavou zápasí a povie si : „Končím“.


Veronika Cetliová vás srdečne pozýva na výstavu bábik - krojovaniek. Bude už v pondelok na Malej scéne MsKS v Piešťanoch. (Autor: vd)

A tu nastúpi Kniha návštev. Prelistujem, čítam, pookrejem pri čítaní vyznaní návštevníkov, ktorí píšu, že si odnášajú pocit krásna v duši po vzhliadnutí našich krojovaných bábik. Povzbudzujú ma slová, aby sme výstavu opakovali, ba aj návrhy, aby bola viac propagovaná a tiež na dlhší čas inštalovaná. Tieto slová ma nanovo naštartujú, potlačia únavu.

     Príhoda, ktorá sa už viac krát opakovala, keď staršie dámy povedali, že sme im na chvíľu sprostredkovali návrat do detstva. Hovoria o svojich babičkách. Na vystúpeniach a hodoch boli vyparádené v kroji. Folkloristi sú osobitnými návštevníkmi našej výstavy – poučia, ale aj získajú. Veľmi si cením prácu učiteľky zo základnej školy, ktorá priviedla svojich žiakov, aby v praxi poukázala na krásu a rozmanitosť našej národnej kultúry. Áno, takto si predstavujem výchovné pôsobenie pri formovaní vzťahu k svojmu ľudu, národnosti, kultúre a dedičstvu minulosti.

     Opäť sa mi v mysli vynoria krásne vzťahy, priateľstvá, ktoré medzi bábikarkami sú.

Áno, pokiaľ mi zdravie dovolí budem krojované bábiky ale aj výstavy robiť ďalej – aj vďaka povzbudivým slovám z KNIHY NÁVŠTEV. Preto vás všetkých srdečne pozýva na ďalšiu z výstav krojovaniek. Otvoríme ju už na budúci pondelok 1. júla v Mestskom kultúrnom stredisku na Ulici A. Dubčeka v Piešťanoch. Poteším sa, ak do knihy návštev pribudnú ďalšie vyznania.

Veronika – bábikárka z Piešťan

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek