Pomôžte chrbtici kúpeľnou liečbou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. júna 2019, 08:00

Bolesti chrbtice sú považované za jeden z najzávažnejších medicínskych, ekonomických a sociálnych problémov – sú jednou z najčastejších príčin pracovnej neschopnosti, druhou najčastejšou príčinou návštevy u lekára, piatou najčastejšou príčinou hospitalizácie. Spoločným menovateľom je porucha chrbtice.

Ilustračné foto © pixabay.com

Presnú príčinu bolesti často nie je možné určiť a príznaky sú liečené analgetikami – liekmi proti bolesti. Bolesť chrbta môže mať rôzne príčiny, preto je dôležité poradiť sa s lekárom, aby mohol vylúčiť závažné ochorenia vnútorných orgánov, nádorové ochorenia, osteoporózu.

K bolestiam chrbtice prispieva zlá životospráva, nesprávne držanie tela alebo obezita.

Medzi obvyklé a časté príčiny bolesti chrbta patri natiahnutie krčných svalov, seknutie v krížoch, postihnutie sedacieho nervu (ischias).

Poruchy chrbtice majú zo začiatku charakter poruchy funkcie. Funkčné zmeny sú prvým stupňom poškodenia, ktorý možno príslušnou zmenou vrátiť do pôvodného stavu. Vyskočené platničky patria k vyššiemu stupňu poškodenia a označujú sa ako štrukturálne zmeny, pri ktorých je poškodená štruktúra, tkanivo alebo celý orgán.

Správna diagnóza je základom účinnej liečby. Tá určí smer liečby a jej možnosti. Cieľom liečby je nielen zmierniť bolestivé prejavy, ale zistiť aj základnú príčinu. Najúčinnejšie je bolestiam chrbta predchádzať zdravou životosprávou a pohybom.

Súčasťou zdravej životosprávy je aj dostatok pohybu, okrem toho je potrebné byť informovaný o správnom zaťažovaní chrbtice a celého pohybového aparátu.

Cvičenie pri bolestiach chrbta má preventívne a liečebné účinky. Dôležité však je, aby cvičenie a rehabilitáciu odporučil lekár po zvážení zdravotného stavu.

Jedným z osvedčených prostriedkov na pomoc našej chrbtici je kúpeľná liečba, ktorá je veľmi účinnou a dlhodobou prevenciou bolesti chrbtice. Piešťanské termálne vody a bahenné zábaly pôsobia na pohybový aparát blahodarne.

Komplexná kúpeľná liečba s využitím bahenných zábalov z piešťanského bahna, ako aj sírnej termálnej minerálnej vody v kombinácii s ostatnými terapeutickými možnosťami, správnou a cielenou rehabilitáciou, dosahuje pri liečbe bolesti chrbtice v mnohých prípadoch také dobré výsledky, že ju môžeme pokladať za nenahraditeľnú.

Pravidelná kúpeľná liečba napomáha udržať chrbticu v dobrej kondícii. Využite liečivú silu prírodných zdrojov a skúsenosti našich lekárov, navštívte Kúpele Piešťany.

MUDr. Nataliya Kovchar

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel