Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 23. júna 2019, 10:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, čo znamená sedem minút v živote človeka? Na prvý pohľad je to zanedbateľná doba v porovnaní s priemernou dĺžkou života, ale pri zamyslení sa vynára rozmanitosť významu takého časového úseku.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Sedem minút sladkého nič nerobenia si vlastne ani nevšimneme, sedem minút poučného dialógu môže mať vplyv na naše rozhodnutie, sedem minút meškania na stretnutie môže mať za následok narušenie alebo stratu vzťahu s dôležitou osobou, sedem minút pri záchrane života môže byť rozhodujúcich. Sedem minút pri dodržiavaní všeobecne platných pravidiel, nazývaných zákon, je bezpodmienečne záväzných…

Medzi slušnými ľuďmi sa dohody dodržiavajú. Aby sa dosiahla účinnosť dohôd bez výnimky, na to slúžia predpisy, na to sa schvaľujú zákony. Vládnuť krajine znamená strážiť dodržiavanie zákonov podľa zákona, ktorý sa nazýva ústava. Dodržiavať ústavu je viac než slušnosť. Ak niektorý politik nie je dostatočne čestný vo vykonávaní svojej služby, potom by sa nemal pohybovať na takých dôležitých miestach, kde sa vyžaduje prístup tejto hodnoty. Tu sedem minút znamená naozaj veľa, nielen preto, že za sedem minút sa môže udiať mnoho vecí, ktoré je nutné mať pod kontrolou. Ale hlavne preto, že tých sedem minút posúva dianie mimo predpokladaný plán a tým nechávame niekoho bezdôvodne a bez ospravedlnenia čakať.

V práve započatom prezidentskom období budem žiadať zmenu Ústavy SR v tom zmysle, aby sa funkčné obdobie budúceho prezidenta republiky začalo v deň inaugurácie o 12. hodine a 7. minúte. Aby sme súčasnú hlavu štátu bezdôvodne neokradli o sedem minút, za ktorých sa dá urobiť veľa dobrého.

Podoby džezu sa zahalili smútkom. Džezová Európa strnula v sobotu 15. júna nad správou, že v Grazi zomrel jeden z najvýznamnejších rakúskych džezových hudobníkov Karlheinz Miklin. Na Slovensku ho pozná celá džezová špička. Chlapci študujúci na Univerzite v Grazi prichádzali s ním do kontaktu ako s vedúcim džezového oddelenia Univerzity pre hudbu a javiskové umenie. Bol často u nás aj ako hudobník a so svojím legendárnym triom dokonca viackrát. Po prvýkrát na festivale Jazz pod hradom v Trenčíne v roku 1997, kde o desaťročie neskôr oslávil aj 25. výročie činnosti ojedinelej zostavy. Karlheinz Miklin bol skladateľ, výnimočný inštrumentalista, hral na saxofónoch a flaute, vynikajúci pedagóg a môj veľký priateľ. V budúcej relácii mu venujeme spomienku a pripomenieme si jeho dielo.

V nedeľnej relácii začneme v spolupráci s Lenkou Molčányovou mapovať cyklus relácií „ženy v džeze“. Je veľa pozoruhodných ženských osobností džezu, ktoré sa zapisujú do jeho vývoja a histórie. Navštívime aj koncert v hudobnom klube La Musica v Piešťanoch. V piatok 21. júna tam hrá Marián Ševčík so svojím triom.

Na stretnutie pri relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava