Piešťany si užili parádne podujatie pre všetky deti bez rozdielu

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 23. júna 2019, 13:30

Uplynulú sobotu si deti v Piešťanoch poriadne užili. Na Kúpeľnom ostrove sa uskutočnila už po druhý raz Paráda – prvý bezbariérový festival. Pripravených bolo toľko aktivít, že na svoje si prišli azda všetci. A to bez rozdielu veku, pohlavia, či zdravotných predispozícií.

Prvý bezbariérový festival je počin, ktorý ešte v roku 2010 vznikol na Zelenej vode. Minulý rok ho organizátor Slovenský paralympijský výbor presunul do Piešťan a v spolupráci s Kúpeľmi ho zorganizoval pre tunajšie deti, ale samozrejme, aj pre drobcov zo širokého okolia. A keďže festival je určený aj pre znevýhodnené deti, užiť si ho mohli aj ratolesti zo zdravotníckych a rehabilitačných zariadení, ktorých máme v Piešťanoch hneď niekoľko.

Už od rána sa na Kúpeľnom ostrove začali zbiehať rodiny, ktoré si pri registračnom stánku vyzdvihli súťažný hárok, kam neskôr zbierali pečiatky. Viacerí využili aj možnosť nechať si na tričko nalepiť značku s telefónnym číslom rodiča. Jednoduché riešenie, ako nájsť tú správnu mamu a tata v dave ľudí, keď sa dietko zatúla.

Po registrácii deti vykročili smerom k jazierkam, kde si mohli vyskúšať jazdu na invalidnom vozíku. Zistili, že to vôbec nie je jednoduché a prejsť cez ľahké prevýšenie je poriadna makačka.

Pripravený bol aj stánok piešťanskej spojenej školy. V klietke na deti čakal zajko, ktorého využívajú na animoterapiu. Najmenšie detičky si mohli vyskúšať svoje zručnosti na montessori hračkách, a tiež sa mohli pokochať výtvarnými dielami piešťanských detí.

Neďaleko už si mohli malé deti vyskúšať senzomotorickú dráhu, ale aj prenášali plastové loptičky z bazéna do misy, alebo lovili kačičky. Preliezali cez prekážky, zdolávali šmykľavku. Tie väčšie zasa očarili nafukovacie atrakcie, ba dokonca testovali aj surf.

Na Kúpeľnom ostrove si deti mohli skúsiť aj paralympijské športy, a to napríklad športovú streľbu, stolný tenis, šach, hokej na vozíkoch, volejbal a mnoho ďalších. Okrem toho mali možnosť zistiť, ako sa hendikepovaní v bežnom živote cítia. So zakrytými ušami lúštili, čo im slečna oproti chce povedať. A so zaviazanými očami a bielou palicou v ruke zase hľadali správnu cestu pomedzi prekážky.

Deti sa mohli spoločne zabaviť aj počas hudobného programu. Jednoznačne najviac ich zaujala speváčka Sima, ktorú nadšení po koncerte doslova prenasledovali až k autu.

Jediným neprajníkom sobotňajšej Parády bolo počasie. Zo dva razy poriadne zapršalo, ale napriek tomu dážď nezmyl dobrú náladu, ktorá v sobotu panovala.

(am) Foto: rs, am

 

Veľká galéria: Parádny festival 2019
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava