Deťom nestačí pohyb len na telesnej výchove

  • Mladí dnes / Školy
  • 23. júna 2019, 00:00

Až 97 percent Slovákov sa v prieskume zhodlo na tom, že deťom nestačí pohyb len na telesnej výchove, ktorú absolvujú dvakrát týždenne. Vyplýva to z prieskumu projektu zdravej výživy s názvom Viem, čo zjem.

Podľa prieskumu fyzický pohyb detí len v škole nestačí. ilustr. foto: archív ZŠ Brezová

Prieskum sa uskutočnil vo februári 2019 na vzorke 531 respondentov starších ako 18 rokov. „Hodiny telesnej výchovy už nie sú u detí také obľúbené ako kedysi a často predstavujú ich jedinú fyzickú aktivitu. Slováci, ale aj samotní rodičia sa jednoznačne zhodli na tom, že deti by sa mali hýbať viac. Aktívny pohyb v sebe totiž nesie obrovské množstvo zdravotných benefitov. Nielenže zlepšuje ich kondíciu, ale aj koncentráciu a pomáha predchádzať rôznym chronickým chorobám,“ približuje Zuzana Hambáleková z agentúry Neuropea.

Cieľom projektu Viem, čo zjem je podporovať spojenie aktívneho pohybu detí so zdravým stravovaním. Tisícky žiakov, stovky tried a vyše sto základných škôl po celom Slovensku, ktoré sa prihlásili do projektu, prešli niekoľkými zábavno-náučnými aktivitami. Boli to nielen prednášky Úradu verejného zdravotníctva SR o pestrej strave a ďalších témach zdravého stravovania, ale žiaci sa mohli zapojiť aj do dvoch kôl súťaží.

Po prvej súťaži venovanej pitnému režimu sa pred pár dňami ukončila aj druhá súťaž Hodina gymnastiky, ktorá bola venovaná práve pohybu. Do nej sa zapojilo 59 tried z 22 základných škôl. Ich úlohou bolo v rámci hodiny telesnej výchovy prakticky predviesť svoje najobľúbenejšie gymnastické cviky a odfotiť ich v čo najvtipnejšom a najkreatívnejšom prevedení. Pri výbere víťazov sa posudzovala najmä originalita, nápaditosť a náročnosť jednotlivých cvikov. „Pohyb je u detí nesmierne dôležitý nielen pre fyzickú kondíciu, ale aj psychickú pohodu. Gymnastika nie je len pre vrcholových športovcov, gymnastická príprava je základom každého športu a je vhodná skutočne pre každého. Deťom prináša radosť a chuť športovať,“ vysvetľuje generálna sekretárka Slovenskej gymnastickej federácie Monika Šišková.

Projekt Viem, čo zjem je súčasťou globálneho programu, ktorý sa od roku 2009 postupne rozšíril do 84 krajín sveta.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava