Po stopách Vlada Plulíka už v sobotu

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 21. júna 2019, 14:00

Spomienkovým pochodom známych, obdivovateľov a širokej verejnosti si v sobotu 22. júna môžete pripomenúť významného piešťanského športovca Vlada Plulíka na zaujímavej asi šesťkilometrovej trase nad Výtokmi.

Pietne miesto horolezca Vlada Plulíka je neďaleko Sokolích skál. (Autor: Peter Bohuš)

V stredu 26. júna uplynie už 11 rokov od vyhlásenia tohto horolezca a horského športovca, pokoriteľa najvyššej hory sveta Mount Everest, za nezvestného, keď nezostúpil z himalájskej osemtisícovky Broad Peak. Organizátori z Asociácie športových klubov Piešťany sa preto rozhodli po minuloročnom vydarenom stretnutí presunúť termín bližšie k tomuto dátumu. Druhý ročník podujatia sa teda uskutoční už v sobotu 22. júna.

Miestom stretnutia budú opäť Výtoky pri Moravanoch nad Váhom v Považskom Inovci, ktoré sú vzdialené 10 km od Piešťan, pričom dopravu a čas príchodu na podujatie ponechali organizátori na účastníkoch. Prezentáciu v Rekreačnom zariadení Výtoky stanovili od 9:00 do 12:00 s usmerneným parkovaním vozidiel a stráženým depom pre bicykle. V priestoroch zrazoviska bude od 9. do 16. hodiny otvorený aj predajný stánok s ponukou nápojov a jedál. Je to ideálne východiskové miesto pre štart a cieľ hlavnej okružnej trasy pešieho pochodu s dĺžkou asi 6 km, ktorá je vhodná pre všetky vekové kategórie a aj pre severskú chôdzu Nordic Walking. Vedie po značkovaných turistických chodníkoch a po náučnom chodníku. Okrem pietneho miesta Vlada Plulíka, neďaleko Sokolích skál, kde sa učil horolezectvu a na ktorom si minútou ticha uctime jeho pamiatku, sú na nej aj tri prírodné pamiatky, a to Veľká a Malá dolnosokolská jaskyňa a Visiace skaly, ktoré sú zaujímavou prehliadkou prírodných krás Považského Inovca. Trasu si vybrala do svojej ponuky významných miest aj Slovenská televízia do relácie Televíkend, ktorú odvysielala 16. marca.

Podujatie je prihlásené aj medzi akcie Olympijského dňa 2019, ktorým je 23. jún, a na celom svete sa konajú športové podujatia oživujúce olympionizmus. „Na podujatí si to chceme pripomenúť vytvorením živého symbolu olympijských kruhov, ktoré je naplánované na 10:45, a po ňom o 11:00 vykonáme slávnostný spoločný štart účastníkov na trasu. Odporúčame preto príchod na podujatie naplánovať na tento čas. Každý účastník živého symbolu dostane knihu Everest ‘98 – Svedectvá autorky Jany Plulíkovej, bývalej manželky Vlada Plulíka,“ povedal Ladislav Beleščák.

Vlado Plulík bol aj vášnivý horský cyklista, a tak organizátori pre milovníkov tohto športu pripravili v doplnkovom programe podujatia cieľovú jazdu po značených cyklocestách Považského Inovca. Trasa vedie z Piešťan na Výtoky a meria asi 20 km, pričom nástup je za Krajinským mostom vpravo, na ľavom brehu Váhu, od smerovníka žltej cykloznačky. Po nej sa dostanete na hrebeň a potom červeno značenou hrebeňovkou až na Krahulčie vrchy so zastávkou (odloženie bicykla v stráženom depe od 10:00 do 15:00 a pešo asi 100 metrov k pietnemu miestu Vlada Plulíka), pokračovaním do sedla Gajda-Trhovičná lúka, kde odbočíte opäť na žltú značku vľavo dole a po nej na Výtoky. Štart nie je organizačne zabezpečený a môžete sa na trasu vybrať kedykoľvek od ranných hodín po predpoludnie podľa individuálnych schopností s tým, aby ste si cestu naplánovali s prihliadnutím na dojazd do cieľa medzi 12. a 16. hodinou a tiež, aby ste na Krahulčích vrchoch využili organizátormi strážené depo medzi 10. a 15. hodinou pre odloženie bicykla. Prezentujete sa po príchode do cieľa.

V cieli na všetkých účastníkov čaká zaslúžená odmena vo forme ďakovného listu, spomienkového odznaku a vytúženého špekáčika, ktorý si môžete opiecť na ohni. V cieli sa uskutoční aj turnaj o putovný pohár Vlada Plulika v záhradnom krikete, deti sa môžu vyšantiť pri netradičných športoch.

(th/lb)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav