Radnica chce uvoľniť dopravou prehustené centrum

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 20. júna 2019, 08:00

Katastrofálnu situáciu s parkovaním v centre Piešťan začína vedenie mesta postupne riešiť. V prvom slede, ako nás informoval primátor Peter Jančovič, prichádza na rad úprava cien parkovného v centrálnej mestskej platenej zóne, aby sa dochádzajúcim za prácou finančne neoplatilo svoje auto nechať stáť v centre kúpeľného mesta po celý deň.

Parkovisko na Nálepkovej ulici bude čakať režim, ktorý celodenné státie výrazne predraží. (Autor: am)

I keď to zo strany verejnosti určite nie je vnímané ako populárny krok, spoplatnenie parkovného sa rozširuje i na ďalšie ulice v centrálnej mestskej zóne.

Nárast počtu áut na slovenských cestách sa za posledne roky dramaticky mení a výnimkou nie sú ani Piešťany. Kým v roku 2003 bolo v Piešťanskom okrese zaevidovaných 17 962 vozidiel, v roku 2017 to už bolo viac ako dvojnásobok, t. j. 39 125 áut jazdiacich s piešťanským evidenčným číslom.

Na Slovensku však pretrváva trend v počte áut pripadajúcich na jednu rodinu dobiehať krajiny západnej Európy, a tak sa dá očakávať, že sa ich počet na piešťanských cestách v najbližších rokoch ešte o tretinu navýši. To by znamenalo, že ich zakrátko v okrese pribudne zhruba 13-tisíc. V celkovom sumáre to bude viac ako 50-tisíc vozidiel jazdiacich s piešťanským evidenčným číslom. To je však počet, ktorý je už dávno za hranicou priepustnosti mestských komunikácií.

Situácia je však kritická i v súčasnosti a zatiaľ sa prejavuje len výraznými komplikáciami pri rannej a popoludňajšej dopravnej špičke najvýraznejšie na Krajinskej a Bratislavskej ceste. A keďže ulice v centrálnej mestskej zóne sa rozširovať pre domovú zástavbu nedajú, čím by sa dosiahla väčšia priepustnosť premávky, zväčšovanie parkovacích plôch v samotnom centre by tvoreniu kolón nezabránilo, ale práve naopak by tento problém ešte znásobilo.

Nehovoriac o tom, že výstavba nových parkovísk v centre by sa mohla udiať už len na úkor zabratia zelených plôch. A tak, ak sa situácia s nárastom individuálnej automobilovej dopravy bude vyvíjať odhadovaným smerom, onedlho by boli zápchy v meste už nielen počas dopravných špičiek, ale v podstate celý deň.

Jediným riešením je teda vybrať sa celosvetovým trendom a individuálnu dopravu z centra mesta vytláčať. Jednou z možnosti je spoplatnenie parkovania takým spôsobom, aby odstavenie auta na celý deň v najužšom centre bolo v podstate luxusom, za ktorý si musí automobilista zaplatiť. A práve takúto, i keď pre verejnosť nepopulárnu cestu, si vybralo súčasné vedenie mesta.

Na rokovanie najbližšieho mestského zastupiteľstva pripravili na schválenie poslancom novelizáciu všeobecne záväzného nariadenia mesta, podľa ktorého sa za parkovanie bude platiť okrem jestvujúcich spoplatnených zón aj na ulici Teplická, Štúrova, Meštianska a na časti ulíc Sládkovičova a Pod Párovcami.

Mení sa však aj výška poplatkov za parkovanie v parkovacích automatoch, z 50 centov za hodinu narastie na šesťdesiat. Na parkovisku na Nálepkovej ulici, ktoré je primárne určené pre návštevníkov mesta, poplatok za hodinu parkovania bude jedno euro. K parkoviskám na Rázusovej a pred hotelom Eden, kde mestská parkovacia karta neplatí, sa s rovnakým režimom parkovania pridáva aj veľké parkovisko na Nálepkovej ulici a predplatená mestská karta na tomto parkovisku nebude platiť.

Na parkovisku na Nálepkovej sa mení i doba, keď sa na ňom dalo zadarmo zaparkovať. Kým doteraz sa platilo od siedmej do devätnástej hodiny, platené státie sa tu predĺži až do deviatej večer.

Zrejme najmenej poteší obyvateľov mesta fakt, že v rámci nárastu cien parkovného plateného v automatoch dôjde aj k výraznému zvýšeniu cien za celoročné parkovacie karty. Pre bežných obyvateľov cena karty narastie z 25 eur na 50 a podnikatelia si priplatia so súčasných 35 eur za rok na 70.

V budúcnosti sa spoplatnené parkovacie zóny majú rozšíriť o ďalšie ulice a pribudnúť k nim má Hollého, Sládkovičova a Radlinského, ako aj parkovisko pred futbalovým štadiónom v parku.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav