Kopu plastového odpadu v Drahovciach rieši polícia

  • Spravodajstvo / Región
  • 20. júna 2019, 00:00

Prípad s kopou plastu v Drahovciach sa ťahá už dva roky. Polícia prípad vyšetruje ako prečin neoprávneného nakladania s odpadmi. Hora odpadu alebo materiál na ďalšie použitie? To je jedna z otázok, ktorou sa aktuálne zaoberá obec Drahovce. Informácie priniesla redakcia Aktuality.sk.

Skládka plastového odpadu v Drahovciach je podľa podnikateľa tovar. (Autor: jl)

Pred dvomi rokmi začala v katastri Drahoviec rásť kopa drteného plastového odpadu, ktorá robí vedeniu obce vrásky. Nekrytý plast sa pritom nachádza v súkromnom areáli neďaleko drahovského kanála. Počas nepriaznivého počasia má vietor plast rozfukovať po okolí. Otázne zostáva, či je hora odpadu legálna. Prípadom sa zaoberá aj polícia.

Kopa plastu ich trápi už druhý rok

„Obec 3. júla 2017, v zastúpení vtedajším starostom, oznámila okresnému riaditeľstvu polície v Piešťanoch, že do katastra obce, do areálu betonárky, je kamiónmi navážaný drvený odpad,“ uviedla obec.

Súčasný starosta Drahoviec Miroslav Ledecký pre Aktuality.sk situáciu opísal detailnejšie: „Máme tu skládku drteného odpadu, ktorú sem začali navážať pred dvomi rokmi. Dostala to polícia, dostalo to životné prostredie. Dodnes je to tam. Nie je to zabezpečené, rozfukuje to po okolí. Išiel som sa informovať na okres, kde povedali, že to tam už nemajú, lebo to ohodnotili na škodu vyššej hodnoty, čo je trestný čin. Vzala to kriminálka v Trnave.“

Podľa Ledeckého majiteľ betonárky nehovorí, že ide o čiernu skládku. Kopu drteného plastu nazýva tovarom.

Pôvodcu plastov nechce prezradiť

Drahovskú betonárku na svojom webe prezentuje piešťanská eseročka Výstavba inžinierskych stavieb (VIS), ktorá ju aj ponúka na prenájom. Pozemok pod betonárkou vlastnia súkromné osoby z Bratislavy.

Aktuality.sk sa k predmetnej skládke pokúšali získať vyjadrenie od konateľa VIS Roberta Surového, s ktorým sa stretli osobne. Podľa neho sa ho vec netýka, pretože betonárku má v súčasnosti v prenájme iná súkromná spoločnosť, ktorej meno prezradiť nechcel.

Predmetná spoločnosť má vraj všetku potrebnú dokumentáciu v poriadku a konečné vyjadrenie dá až polícia, na ktorú nás nasmerovala aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Prípad majú policajti

„Polícia prípad vyšetruje ako prečin neoprávneného nakladania s odpadmi. Trestné stíhanie bolo začaté v októbri 2017, odkedy prebiehali potrebné procesné úkony a znalecké dokazovanie. V súčasnosti vyšetrovateľ vyhodnocuje dôkazy a následne stanoví ďalší postup,“ uviedla Martina Kredatusová, hovorkyňa krajskej polície v Trnave.

Otázne je aj povolenie na skládkovanie na parcele, kde je areál drahovskej betonárky. Okresný úrad povolenie nedal. „Okresný úrad Piešťany, odbor starostlivosti o životné prostredie, nevydal žiadne rozhodnutie o udelení súhlasu na zhromažďovanie, skládkovanie, skladovanie ani na spracovanie drveného plastového odpadu na predmetnej parcele v Drahovciach.“

Tibor Habo/Aktuality.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj