Mestský úrad zdedili v dezolátnom stave, no pomaly sa im ho darí rozhýbať

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. júna 2019, 00:00

Po voľbách v novembri minulého roka došlo v Piešťanoch k zmene primátora a Miloša Tamajku po štyroch rokoch nahradil Peter Jančovič. Ten si z radov zvolených poslancov vybral svojho zástupcu a stal sa ním Michal Bezák. V marci sa svojej funkcie chopila i staronová prednostka Denisa Bartošová.

Prednostka mestského úradu Denisa Bartošová na radnici pôsobila aj za čias primátorovania Rema Cicutta. (Autor: pror)

Kým primátor a jeho zástupca sú funkcie politické a priamo sa viažu k volebnému úspechu či neúspechu, prednosta mestského úradu je najvyššie postavený úradník na radnici a pracuje v prospech mesta v zamestnaneckom pomere na základe pracovnej zmluvy.

Denisa Bartošová ako prednostka pracovala na mestskom úrade v Piešťanoch už za čias primátorovania Rema Cicutta. Keď v roku 2014 voľby vyhral Miloš Tamajka, ten si na tento post dosadil Dášu Rehákovú a neskôr, keď ju z úradu vyhodil, vo funkcii prednostu do začiatku decembra 2018 pôsobil Eduard Strapatý. Výkon oboch Tamajkových prednostov bol viac ako rozpačitý a za posledné štyri roky na povrch vyplávali rôzne škandály.

Bartošovú po odchode z Piešťan prijal na Mestský úrad v Hlohovci tamojší primátor Miroslav Kollár, ktorý bol kandidátom na post manažéra roka 2017. Spoločne dosiahli viaceré úspechy.

My v Piešťanoch sme medzitým riešili kauzy s pokútnym prehľadávaním počítačov radnice, keď neboli zamestnanci na pracovisku, a porušovaním administratívnej bezpečnosti, keď sa dáta mestského úradu o obyvateľoch hromadne kopírovali na neevidované pamäťové médiá. Zaoberali sme sa falšovaním správ inšpektorátu práce na radnici, ale aj zbabraným vyhadzovaním zamestnancov.

Na miestnej politickej scéne sa odohrávali mocenské boje o ovládnutie vodárenskej spoločnosti medzi Tamajkom a trnavským primátorom Petrom Bročkom.

Boli sme svedkami Tamajkových politických kšeftov s funkciami s poslaneckým zoskupením Spoločne pre Piešťany, ktorých výsledkom bolo, že jeho predseda Tomáš Hudcovič sa stal druhým viceprimátorom.

Nastalo i odstránenie vplyvu poslancov z mestského bytového podniku a odovzdanie najlukratívnejšej časti tejto eseročky vo verejnom vlastníctve, tepelného hospodárstva, do rúk súkromníka z Trnavy a mnoho ďalších káuz, ktoré Tamajka spolu s väčšinovým poslaneckým zoskupením Spoločne pre Piešťany za roky 2014 až 2018 vyprodukoval.

D. Bartošová: Organizačné zmeny sa dotknú všetkých

Prednostky Mestského úradu v Piešťanoch Denisy Bartošovej sme sa pýtali, v akom stave vlastne prebrala funkciu po svojich dvoch podivných predchodcoch.

Ako podľa vás mestský úrad za posledné štyri roky fungoval? Dá sa v tom pokračovať?

Určite nie. Je absolútne zle nastavená organizačná personálna štruktúra. Vedúci oddelení mali v zodpovednosti taký široký odborný záber, že to principiálne ani nemohli zvládnuť. Na jednotlivých oddeleniach pracujú zamestnanci, ktorí s činnosťou a zameraním oddelenia nijako nesúvisia.

V akom stave je teda radnica?

Tak na toto sa veľmi ťažko hľadá jednoduchá odpoveď. Len na ilustráciu dám príklad. Tu sa stále niečo hľadá. Spisy, projektová dokumentácia, rozhodnutia. Je jedno, akú skriňu otvoríte, všade je neporiadok. Zle fungujúca registratúra. Niektoré spisy aj deväťsto dní po lehote vybavenia alebo uzatvorenia v registratúrnom spise. Stavebný úrad nedodržiaval lehoty, pripravené rozhodnutia sa strácali alebo boli zadržané na podpise. Na úrade sa za posledné štyri roky niekam vytratila zodpovednosť a kolegiálne vzťahy. Nechcem hodnotiť všetko len kriticky. Zostali tu aj pracovití ľudia, odborníci, s veľkou snahou prevziať zodpovednosť za druhých a opraviť pokazené…

Po vašom príchode mestom prešumeli chýry, že vyhadzujete ľudí. Čo je na tom pravdy?

Žiadne výpovede zo strany zamestnávateľa neboli udelené. Išlo o ukončenie pracovného pomeru zo strany zamestnancov. A to či už odchodom do dôchodku, alebo ukončením pracovného pomeru dohodou na základe žiadosti zamestnanca, prípadne zamestnancom skončil pracovný pomer na dobu určitú.

Ak teda hovoríte o nefunkčnej štruktúre úradu, dá sa predpokladať, že pripravujete zmeny. Môžete priblížiť aké?

Organizačné zmeny sa dotknú všetkých zamestnancov. Nové pracovné náplne, nové platové podmienky, vytvoríme štruktúru pozostávajúcu z odborov, ktoré budú viesť odborníci v danej oblasti.

K nám do redakcie prichádza aj dosť kritiky na rekonštrukciu chodníkov na Bratislavskej ceste, ale aj na Ulici A. Hlinku. Ľuďom sa nepozdáva pomalé tempo, ale i to, že Bratislavská sa rekonštruuje na oboch stranách cesty naraz.

Sú to investičné akcie, ktoré sme zdedili. Problémy s prípravou projektov a ich realizáciou súviseli s nevhodným a nedostatočným personálnym zabezpečením. Na A. Hlinku bolo zdržanie z dôvodu, že stavba zasahovala do koreňového systému stromov. Hľadali sme technické riešenia, aby sme stromy nemuseli odstraňovať.

Bratislavskú sme ako stavenisko odovzdali 30. mája, čakali sme na potvrdenie zmluvy s dodávateľom od riadiaceho orgánu tohto projektu EÚ. Realizátor stavby má na dokončenie prác len päť mesiacov. Na stavbe zároveň pracujú elektrárne na výmene svojich sietí, preto sa realizujú obe strany naraz. Výsledkom budú nové chodníky, cyklochodníky, osvetlenie i zeleň.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava