Kuchári, cukrári a čašníci pod drobnohľadom fajnšmekrov

  • Mladí dnes / Školy
  • 19. júna 2019, 10:00

V Piešťanoch máme naozaj šikovných nielen kuchárov, ale aj cukrárov a čašníkov. Kuchári vedia krájať rezance presne na šírku jeden centimeter, cukrári zdobiť medovníky a čašníci v jednej ruke elegantne udržia aj štyri taniere. Tieto a ďalšie činnosti prezentovali pred odborníkmi, ktorí im žiaden prešľap neodpustili.

Čašníčky mali preniesť v jednej ruke štyri taniere. © archív SOŠOaS

Stredná odborná škola obchodu a služieb na Mojmírovej ulici v spolupráci so Slovenskými liečebnými kúpeľmi Piešťany a Zuckmann Villou zorganizovala 21. mája súťaž zručností v gastronomických odboroch pod názvom Gastro štafeta.

Podujatie otvoril generálny riaditeľ kúpeľov Andreas Schuster. Koordinátorom podujatia v rámci projektu Gastro štafeta bolo Ministerstvo dopravy a výstavby SR a projekt na škole bol zameraný na podporu duálneho vzdelávania.

Súťažiace družstvá tvorili dvojice žiakov z odborov cukrár, kuchár a čašník servírka. Úlohou dvojice bolo v čo najkratšom časovom limite zdolať štafetovým spôsobom prekážkovú dráhu, vykonať jednotlivé pracovné úlohy a pritom preukázať profesijné zručnosti vo svojom odbore.

Svoje zručnosti prezentovali aj kuchári.

Cukrári absolvovali disciplíny ako príprava kornútku na zdobenie medovníka podľa predlohy, krájanie piškótovej rolády na 1,5 cm kúsky, rozbíjanie troch vajec a oddelenie žĺtkov od bielkov či naplnenie piatich kusov lineckého pečiva džemom

Kuchári mali nakrájať z cesta približne centimeter široké rezance, čistili uhorku tak, aby nemali veľa odpadu, potom ju krájali na kocky s hranou jeden centimeter, mali odhadnúť a presypať do misky pol kila ryže a k nej odhadnúť dve deci vody.

Slávnostný nástup študentov Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch.

Čašníci sa mali pred komisiou prezentovať tým, že vedia preniesť v jednej ruke štyri polievkové taniere poskladané v štandarde, išlo o takzvaný prenosový tanier. Ďalej mali na podnose priniesť a preliať štyri polievky zo šálky do tanierov, otvoriť a naliať deci minerálky do štyroch pohárov na stonke a priniesť ich hosťom. Poslednou disciplínou bolo chystanie a prenesenie štyroch kávových sád na plate, pričom v šálkach bolo po deci kávy.

Ukázalo sa, že na Slovensku sa môžeme tešiť na šikovných odborníkov v gastronómii, pretože všetky tri kategórie prezentovali svoju zručnosť v danom odbore na vysokej úrovni.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav