Horúčavy spaľovali kúpeľné mesto

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 18. júna 2019, 08:00

Dlhý rad na zmrzlinu v centre Piešťan sa ani po niekoľkých minút nezmenšuje. Približne tridsať ľudí čaká v horúčavách na chladené osvieženie. „Zmrzlina je v tomto počasí je mojou záchranou,“ hovorí Piešťanka Denisa (33), ktorá rovnako stojí netrpezlivo v rade.

Aj napriek tomu, že kúpanie v piešťanských mestských fontánach je pod hrozbou pokuty zakázané (voda nevyhovuje normám pre kúpanie), minulotýždňové horúčavy inšpirovali niektorých rodičov a ich ratolesti k ochladeniu sa vo vode fontán. (Autor: Rudo Sivý)

O niekoľko desiatok metrov ďalej sa skupina detí naháňa pri fontáne neďaleko Kolonádového mosta, mladá žena osviežuje svojho psa a matka sa s dieťaťom ponorila po členky do druhej fontány.

Čašník v čiernych nohaviciach a bielej polokošeli popri nich obsluhuje prvú skupinu postarších ľudí chladnými nápojmi. Reštaurácia, ktorá len niekoľko minút predtým otvorila svoju sobotňajšiu zmenu, už hostí skupinu seniorov, ktorí sa osviežujú nápojmi. Medzitým na trhovisku sa predávajúci zeleniny a ovocia chránia modrými závesmi a fľašami chladenej vody.

Slovensko uplynulý týždeň zasiahlo mimoriadne horúce počasie. Vysokým teplotám sa nevyhli ani Piešťany, ktoré zažili aj prvú tropickú noc. Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav, nočná teplota v Piešťanoch 11. júna (z utorka na stredu) dosiahla 22,4 stupňa Celzia. Tropická noc nastáva vtedy, keď teplota po západe Slnka neklesne pod 20 oC.

Ešte dusnejšie počasie však prišlo do kúpeľného mesta v sobotu. Meteorológovia dokonca vyhlásili pre Piešťany výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami.

Na zmrzlinu bolo treba čakať.

Mierne ochladenie prišlo v nedeľu, tento týždeň by už teploty mali klesnúť pod 30 oC.

„Zvládam to pomerne ťažko, horúčavy mi spôsobujú zdravotné problémy. Ťažšie sa dýcha, bolí ma hlava. V tomto počasí som častejšie doma, nedá sa ísť na prechádzku alebo na nákup,“ konštatuje bývalá učiteľka Alžbeta (67).

Záchranári preto vyzývajú ľudí, aby boli v tomto počasí opatrní. „Opätovne apelujeme na verejnosť, aby dbala na prevenciu – zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín (od 11. do 15. hodiny) a dodržiavať dostatočný pitný režim,“ varuje Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky.

Aj ona zdôrazňuje, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú predovšetkým deti, seniori a chronickí pacienti. „Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev,“ upozorňuje A. Krčová.

Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. „Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. Ak sa vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch,“ dodáva na záver hovorkyňa záchranárov.

Koľko pacientov museli v Piešťanoch ratovať v dôsledku horúčav, povedať nevedela. Štatistiky o počte kolapsov z tepla po regiónoch zatiaľ nevyhotovujú. Od minulotýždňového pondelka do piatka ale evidujú 92 výjazdov k pacientom pre vysoké horúčavy v rámci Slovenska.

Rudolf Sivý

Zmrzlina bola mnohokrát záchranou.
Fontány patrili k najviac vyhľadávaným miestam.
Deti si horúce dni užívali.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav