Nad Krakovanmi „otvorili“ nebo milovníci lietania

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 17. júna 2019, 16:00

Už piatykrát sa obloha nad Krakovanmi otvorila lietadlám a pôda pod ňou všetkým milovníkom vzdušných strojov. V sobotu 15. júna zorganizoval Letecký klub nad Holeškou Otvorenie neba na Vinohradoch.

V tomto dvojplošníku sa v sobotu preletel ponad krajinu nejeden návštevník. (Autor: am)

O tom, že obyvatelia regiónu silné stroje na oblohe milujú, sme sa presvedčili už niekoľkokrát. Naposledy začiatkom mája, keď sa na piešťanskom letisku uskutočnil prvý festival letectva, ktorý si prišlo pozrieť 20-tisíc ľudí.

Stovkám milovníkov lietadiel však jedno podujatie nestačilo a uprostred júna sa na lietadlá prišli pozrieť opäť. Tentoraz zavítali na Letisko Krakovany, kde sa letecký deň uskutočnil už po piaty raz. Nechýbali zoskoky parašutistov, prelety rogalistov či ukážka akrobacie. Leteckí modelári predviedli svoje dokonalé diela a najmenších zaujala lietajúca rozprávka. Svoju techniku predviedli členovia Dobrovoľného hasičského zboru Krakovany, ale aj príslušníci polície.

A čo by to bolo za podujatie, keby sa deťúrence nemohli do sýtosti vyskákať na nafukovacích atrakciách? Neprekážalo im ani horúce počasie, ktoré však chvíľami bolo vcelku znesiteľné, keď slnko zašlo za mraky.

Ak však bolo niekomu málo teplo, prípadne mu dívanie sa na prelety lietadiel nepostačovalo, mohol sa priblížiť k slnku a areál letiska si prezrieť z výšky. Aj my sme otestovali let dvojplošníkom An-2, kde sa pomestilo približne desať lietajúcich duší. Preleteli sme ponad Ostrov, Veľké Orvište, videli sme aj panorámu Piešťan, pokochali sme sa pohľadom na slnečný odraz v Čerenci a nazreli i na to, ako vyzerá z výšky začiatok kopaníc. Bol to skutočne parádny zážitok, a to aj napriek tomu, že po pristátí a otvorení dverí nám sobotňajšie počasie pripadalo ako príjemný chládoček s čerstvým vzduchom.

Komu bolo naďalej teplo, mohol sa osviežiť kofolou či pivom, prípadne sa postaviť pod rozprašovač studenej vody. Ten patril azda medzi najvyužívanejšie „atrakcie“.

Ak ste otvorenie krakovianskeho neba tento rok nestihli, určite si ho nenechajte ujsť nabudúce.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav