Karol Fano, ochranca fauny v parku, nás navždy opustil

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 17. júna 2019, 12:00

„Vo veku nedožitých 97 rokov nás navždy opustil laureát Ceny primátora mesta Piešťany za aktivity v oblasti životného prostredia, dlhoročný opatrovateľ vtáčikov a drobných zvieratiek v mestskom parku, večne usmiaty pán Karol Fano. Takmer polstoročie sa dobrovoľne venoval tejto práci s nadšením a láskou,“ informoval v sobotu podvečer web piešťanskej radnice.

Karol Fano zomrel vo veku 96 rokov. (Autor: ip)

Karol Fano so železnou pravidelnosťou prichádzal každý deň ráno po deviatej hodine do mestského parku nakŕmiť „svoje“ vtáčiky a veveričky. Tie si na svojho patróna už zvykli. Písali sme o tomto odhodlanom ochrancovi fauny piešťanského parku v roku 2008.

A Karol Fano k nim nechodil len ráno, popoludňajšie kŕmenie sa začínalo okolo pol tretej. „Začal som sem chodiť so svojou vnučkou, keď mala rok. Pamätám sa, ako sem lesník, pán Nušta, priniesol prvý párik veveričiek,“ rozprával o svojej dlhoročnej záľube.

Za rok minul na prikrmovanie vtáčikov aj viac ako 300 kilogramov kukurice, slnečnicových semienok, starých rožkov a orechov. „Pomáhajú mi rôzne organizácie, aj ľudia mi nosia staré orechy. Kým som pracoval, mohol som to všetko kúpiť, dnes ako dôchodca si to už dovoliť nemôžem. Nosím im aj vodu, a tiež to tu čistím. Niekedy sa však stane, že búdky pre vtáčikov ktosi poničí, tak treba spraviť nové,“ uviedol K. Fano a pískaním privolával svojich miláčikov.

„Chodia sem sýkorky modrohlavé aj čiernohlavé, drozdy, brhlík i hrdličky. No a, samozrejme, veveričky. Dnes ich je v parku asi 25, štyri mali aj mladé, takže pribudlo 12 nových, no v minulom roku ich zasa 11 zahynulo. Často ich zrazí auto, keď zoskočia zo stromu priamo na cestu. Ľudia mi ich prinesú a ja ich tu ‚pochovám‘,“ povedal Karol Fano aj o smutnejšej stránke života najmä deťmi obľúbených veveričiek.

„Musím sem chodiť, zvykli si na to. Vstanem ráno o štvrtej, pomodlím sa ruženec, naraňajkujem, prídem sem, alebo idem ešte medzitým na cintorín, nakŕmim ich a poobede tak okolo pol tretej prídem zase,“ uviedol bývalý zamestnanec piešťanských pekární, ktoré mu tiež kedysi pomáhali starými rožkami či chlebom.

„Potom ma ktosi ohovoril, že chovám svine a chleba beriem pre ne, no ale kde by som ich choval? Na balkóne?“ kládol si Karol Fano otázku, na ktorú netreba odpoveď. Viac ako kŕmením vtáčikov však v to štvrtkové chladné dopoludnie žil očakávanou premiérou filmu Optimista o Ľudovítovi Winterovi, ktorý sa v sobotu premietal v kine. „S Winterovcami som sa dobre poznal, boli to dobrí ľudia, žiadni ‚horenosi‘.“

Karol Fano vo filme aj účinkoval, okrem spomienok poskytol režisérovi cenné informácie. „Povedal som mu, že pán Winter, keď bol už starý, si drevo na kúrenie nosil nie v takom vozíku, ako použil, ale len v takej polovičke z detského kočíka. Ja som mu pomáhal s tou károu po schodoch,“ spomína na časy, keď ešte vtáčiky v parku nekŕmil.

Karol Fano sa venoval svojmu koníčku denno-denne. Na vtáky a zvieratá nezabúdal, ani keď bolo vonku nepriaznivé počasie. Za túto mimoriadne ľudskú činnosť si v roku 2009 prevzal Cenu primátora mesta Piešťany za aktivity v oblasti životného prostredia. Patrón piešťanského parku si v roku 2012 prevzal Krištáľové srdce, ocenenie Spoločnosti Ferdinanda Martinenga za aktivity, ktoré pomáhajú dotvárať a rozvíjať humanistické tradície európskeho kultúrneho dedičstva.

Česť jeho pamiatke!

(mp/pror)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek