Bahno – jedinečný zázrak prírody

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 17. júna 2019, 08:00

Kúpele Piešťany patria k najznámejším kúpeľom nielen na Slovensku, ale i vo svete. Preslávili ich liečivé účinky prírodných zdrojov, termálnej minerálnej vody a sírneho bahna.

Piešťanské sírne bahno je unikátnym peloidom v celosvetovom meradle. Jeho základom je sediment vznikajúci v Obtokovom ramene rieky Váh vďaka pôsobeniu geotermálnych a biologických vplyvov v mieste vyvierania sírnej termálnej minerálnej vody. Po vyťažení z rieky sa bahno ukladá do špeciálnych zrejúcich bazénov, kde pod stálym prítokom 40 °C sírnej termálnej vody, ktorá ho obohacuje o minerálne zložky, dozrieva jeden rok. Týmto procesom vzniká jedinečná masa s osobitou mikrobiálnou flórou z odumretých častí rastlín a baktérií.

Po vyzretí sa bahno presunie do „bahenných kuchýň“, kde čaká na liečebnú aplikáciu. Vyzreté piešťanské sírne bahno má mazľavú, maslovú konzistenciu, oceľovomodrú až čiernu farbu. Vyniká svojou plasticitou, tepelnou stálosťou (chladne štyrikrát pomalšie ako voda), tepelnou vodivosťou a redukčnou schopnosťou. Pri aplikácii sa celkovo nanesie na telo pacienta približne 40 kilogramov bahna, s teplotou okolo 45 °C s hrúbkou 3-8 centimetrov. Po 15-20 minútach sa klient osprchuje a oddychuje v suchom zábale opäť 15-20 minút.

Týmto procesom vzniká lokálna i celková hypertermická reakcia, v dôsledku ktorej dochádza k redukcii opuchov v okolí kĺbov, zlepšeniu výživy chrupaviek, spojivových tkanív, medzistavcových platničiek a k zníženiu svalového napätia. Zábal sa neaplikuje na hlavu, prednú stranu krku a hrudníka. Bahno napomáha protizápalovej aktivite organizmu, tiež imunitným procesom v organizme, zlepšuje funkciu chrupavky a spojivových tkanív v dôsledku spomalenia degradácie elastínu, kolagénu a hyalurónu.

Bahno má tiež antifungálne účinky a nesmieme zabudnúť ani na baktericídny a antialergický účinok. Dokázaný je aj efekt pri liečbe ekzémov a využitie bahennej masky na pokožku, ktorá má podobný efekt ako kozmetické prípravky pripravené z výťažkov Mŕtveho mora. Z indikácií bahenného zábalu sú to najmä reumatické zápalové ochorenia, degeneratívne ochorenia pohybového aparátu, metabolické artropatie, nervové ochorenia, stavy po zápalových ochoreniach centrálneho a periférneho nervového systému, obrny, následky po úrazoch a operáciách končatín a chrbtice, predčasné stavy starnutia v oblasti pohybového aparátu a pod.

Empirické skúsenosti potvrdili priaznivé efekty komplexnej kúpeľnej liečby a u indikovaných pacientov môžeme pokladať komplexnú balneoterapiu za nenahraditeľnú.

MUDr. Johana Blažek

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava