Hviezdy Sagan so Štybarom budú pretekať neďaleko Piešťan

  • Šport / Ostatné športy
  • 16. júna 2019, 10:00

Spoločné majstrovstvá Slovenska a Česka v cestnej cyklistike napíšu koncom júna (27.-30. 6.) už svoju dvadsiatu kapitolu. Tento rok bude šampionát hostiť Trnava a opäť by mal byť pri tom aj jeden z najlepších cyklistov na svete, trojnásobný svetový šampión a obhajca slovenského titulu Peter Sagan.

Peter Sagan príde na spoločné majstrovstvá Slovenska a Česka do Trnavy. © FB Petra Sagana

„Peter by mal prísť na toto podujatie, spolupracuje s organizátormi. Niekto hovorí, že v tejto sezóne sa mu darilo o čosi menej, ale treba si uvedomiť, že je jeden z najlepších športovcov tejto planéty. Má rád ľudí, s ktorými sa vie podeliť o svoj úspech. On je hlavný hnací motor. Jednotlivé mužstvá sa ešte len začnú prihlasovať a zatiaľ máme prisľúbenú účasť aj ďalších hviezd, vrátane Čecha Zdeněka Štybara,“ povedal na tlačovej konferencii generálny riaditeľ pretekov Stanislav Holec.

Slovenská strana sa už roky snaží s Českým zväzom cyklistiky zorganizovať toto podujatie, aby bolo atraktívnejšie. „V minulosti bola slovenská skupina silnejšia. Dnes majú možno trochu náskok Česi, ale stále zostávame pri tomto spoločnom projekte. Predošlé ročníky navštívilo približne 20-tisíc ľudí. Myslím si, že Trnava bola správna voľba,“ skonštatoval prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

V porovnaní s predošlými rokmi bude trať menej členitejšia, k slovu sa teda môžu dostať aj vyslovení šprintéri. „Trnavský región je charakteristický rovinatým povrchom, ale ja to po tých členitých a kopcovitých tratiach vítam. Som rád, že sa budú môcť presadiť aj iní. Bohužiaľ, ženy pre Európske hry 2019 v Minsku absolvujú iba časovku. Okruh je otvorený, minimálne členitý, ale veľkú úlohu môže zohrať vietor. Viackrát sa prechádza centrom Trnavy, finišovať sa bude na Hlbokej ulici,“ dodal Holec.

Novinkou bude maskot podujatia, ktorým bude zajac odetý v národných farbách Česka a Slovenka. Jeho meno zatiaľ nie je známe, pre jeho určenie bude vyhlásená súťaž. Priaznivci cyklistiky sa môžu tešiť aj na fanúšikovskú zónu – pod hradbami na Hlbokej ulici v Trnave. Pripravený bude sprievodný program či viaceré LED obrazovky, kde budú môcť diváci sledovať priebeh pretekov. V sobotu, teda deň pred hlavnými pretekmi, sa ľudia budú môcť zapojiť do charitatívnej cyklojazdy – Bercajglu. Pretekať sa na bude na malom okruhu majstrovskej trate v dĺžke 18 kilometrov. Štartové je dobrovoľné, ale ak jazdec venuje viac ako päť eur, získa podpísanú fľašu bratmi Saganovcami, Marekom Čaneckým, Romanom Kreuzigerom a Zdeněkom Štybarom.

Spoločné majstrovstvá Slovenska a Česka odštartujú 27. júna, keď je na programe časovka jednotlivcov. Vrcholom programu budú preteky s hromadným štartom kategórie Elite o tri dni neskôr. Od roku 2011 je slovenský šampionát v znamení dominantného postavenia bratov Saganovcov, pričom úspešnejší je mladší Peter so šiestimi národnými triumfmi. V rámci českého šampionátu je menoslov víťazov pestrejší, jediným viacnásobným víťazom v spomenutom období je Z. Štybar.

(ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín