Nová viacúčelová športová hala sa stavať nebude

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. júna 2019, 00:00

Zámer výstavby hádzanárskej haly v Piešťanoch pomaly, ale isto prechádza z fázy živej diskusie na úrovni volených zástupcov mesta do tichého mlčania. A dôvody na to sú zrejme viac ako jasné. Len pred pár dňami klub MHK Piešťany ohlásil, že do budúceho extraligového ročníka mužov neprihlásil, dokonca činnosť mužskej hádzanej nateraz končí.

V našej ankete najviac hlasov získal areál školy na Mojmírovej ulici.

Dôvodov má byť vraj viacero, ale podľa našich informácií ten najhlavnejší je, že piešťanským hádzanárskym extraligistom skončila výnimka, na základe ktorej nemuseli mať zriadené mládežnícke družstvá. A tak bez omladiny nebude v Piešťanoch ani vrcholová hádzaná.

Projekt výstavby hádzanárskej haly v Piešťanoch, ktorý v minulom roku prišli na mestské zastupiteľstvo predstaviť poslancom a vedeniu radnice funkcionári Slovenského zväzu hádzanej (SZH), sa teda odkladá na neurčito. A i diskusia k jej umiestneniu nateraz stratila význam, preto i my ukončujeme anketu na našej internetovej stránke, v ktorej lokalite by ju občania chceli vidieť postavenú.

Ak by však v budúcnosti opäť ožil zámer výstavby viacúčelovej športovej haly v kúpeľnom meste, v ankete hlasovalo 527 našich čitateľov. Suverénne s 321 hlasmi vybrali pre halu areál Základnej školy na Mojmírovej ulici. Na druhom mieste skončila lokalita na Hlbokej ulici pri tenisových kurtoch so 148 hlasmi. Zvyšné miesta, s ktorými radnica počítala, získali minimálny počet hlasov. Tak snáď pri podobnom zámere vedeniu mesta pri výbere lokality naša anketa pomôže.

SZH pripravil projekt výstavby a rekonštrukcie hádzanárskych hál, zámerom ktorého je zabezpečiť financovanie výstavby hál v rámci celej Slovenskej republiky a umožniť tak športové aktivity na všetkých úrovniach a vo všetkých kategóriách.

Realizátorom projektu je SZH, partnermi mesto a športové kluby. Náklady na jeden projekt výstavby športovej haly sú jeden až štyri milióny eur v závislosti od charakteru investície. Náklady na „jednohalu“ s kapacitou 400 divákov sú dva milióny, v prípade „dvojhaly“ s kapacitou 800 divákov sú to štyri milióny.

Investičný model počíta s tým, že samospráva vloží do projektu svoje nehnuteľnosti. Na základe výzvy ministerstva školstva alebo ním povereného orgánu samospráva požiada o poskytnutie dotácie spolu s predložením dokladu o vlastníctve nehnuteľností a projektovú dokumentáciu. Objekt bude určený nielen pre hádzanú, ale i pre iné halové športy.

Rozmery pre výstavbu haly podľa vyjadrenia SZH predstavujú pre „jednohalu“ výmeru 50×30 m, t.j. celková plocha je 1800 m2 vrátane zázemia (šatne, kancelárie a pod.), pre „dvojhalu“ výmeru 65×52 m, t.j. celková plocha je 3225 m2 vrátane zázemia.

V každom prípade je však jasné, že Piešťan sa tento model výstavby športovej haly nateraz netýka.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav