Olympiáda v Rakoviciach s vlajkou, ohňom a skvelými výkonmi

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 13. júna 2019, 08:00

Už po 44-krát sa v areáli základnej školy a na veľkom futbalovom ihrisku v Rakoviciach konala Športová olympiáda. Nechýbal slávnostný nástup s vlajkami, olympijský oheň a jeho zapaľovanie, hudba, uvítanie olympionikov riaditeľom školy a vynikajúca atmosféra.

Štart a šprint, za aký by sa nehanbili ani profesionáli. (Autor: vd)

V Rakoviciach to v utorok 4. júna vyzeralo ako na naozajstnej olympiáde. Z diaľky výkony malých i väčších športovcov sledoval i miestny duchovný Peter Kuljaček. Vraj tiež beháva a je to na ňom vidno. Kuchárky a ďalší personál mali na starosti pitný režim. Vonku bolo ako v peci.

„Presne o ôsmej hodine ráno triedy zoradené podľa jednotlivých štátov so svojimi vlajkami nastúpili pred vchod školy a za rytmu hudby pochodovali na nové multifunkčné ihrisko. Na úvod žiaci deviateho ročníka slávnostne vytiahli olympijskú vlajku a zapálili olympijský oheň,“ uviedol riaditeľ školy Ján Jankech.

Po slávnostnom otvorení sa žiaci spolu pedagógmi premiestnili na veľké futbalové ihrisko, kde sa uskutočnila prvá disciplína – vytrvalostný beh 300 m/400 m/500 m podľa jednotlivých kategórií. Výkony žiakov nesledovali len pedagógovia, veľkú športovú slávnosť si nenechali ujsť ani rodičia. Prišli a povzbudzovali svoje deti. Jedným z nich bol Peter Masár: „Mám po nočnej zmene, ani som nešiel spať, pretože som prišiel povzbudzovať svojich synov Dominika a Timoteja. I ja som ako bývalý žiak tejto školy zažil každý rok tú fantastickú atmosféru olympiády. Poctivo sme sa ako žiaci pripravovali na jednotlivé disciplíny. Vtedy nás telesnú výchovu učil pán učiteľ Dubovský. Olympiády majú veľmi slávnostný charakter, na to sa jednoducho nezabúda.“

Medzi žiakov v ten deň zavítal nielen športový duch, ale objavili sa aj prvky spolupatričnosti, kamarátstva. Ak niekto mal problémy a nevládal s dychom pri náročnom vytrvalostnom behu, jeho kamaráti, ktorí bežali s ním, naschvál zaostali za najlepšími a prispôsobili sa tempu svojho kamoša. Tí, ktorí nesúťažili, si išli pľúca vykričať, len aby povzbudili svojho triedneho lídra.

Na športoviskách pri behoch, hodoch kriketkou alebo granátom, preťahovaní lanom alebo skoku do diaľky, si nezainteresovaný človek naplno uvedomil, akú náročnú prácu vykonávajú súčasní učitelia. Je ich poslaním, inak by sa do takej „driny“ sotva pustili. Slnko pieklo na hlavy, deti kričali, tešili sa, výskali, nik nesmel byť zranený a všetci mali byť spokojní. To všetko sa zatiaľ darilo.

A deti, keď všetko toto zažili, sa samy zapájali do športov. „Ja som sa prihlásil do všetkých disciplín, ktoré tu sú,“ uviedol šiestak Martin Glasnák, ktorý od futbalu prešiel vo voľnom čase k bojovým umeniam. Učaroval mu thaibox. Jeho kamarát Marek Mišák sa zasa pokúšal o najlepšie výkony v skoku do diaľky, hode granátom a v šprinte. Chlapcov z diaľky sledoval ich kamoš Oliver Chnapko.

„Po vyčerpávajúcich behoch sa deti premiestnili k stanovištiam jednotlivých disciplín – šprint na 40, 50 i 60 metrov, hod kriketkou či granátom do diaľky, skok do diaľky, hod granátom na cieľ a preťahovanie družstiev lanom,“ opísal športové disciplíny riaditeľ školy, ktorý mal na starosti behy a ich štarty s pištoľou.

Ako to už na všetkých olympiádach chodí, najlepší sú odmeňovaní medailami a diplomami. Prví traja žiaci z každej kategórie z jednotlivých disciplín si zaslúžili diplom a tradičné ocenenie – zlatú, striebornú a bronzovú medailu. V hode granátom na cieľ prví traja v každej kategórii dostali diplom a sladkú odmenu a v preťahovaní lanom dostali prvé tri družstvá v každej kategórii diplomy. I tento rok vyhodnotili najlepších športovcov s najviac získanými medailami i Miss a Mister Olympia Rakovice 2019. Najlepšou športovkyňou školskej olympiády s tromi zlatými, jednou striebornou a prvenstvom v hode granátom na cieľ a za účasť vo víťaznom družstve v preťahovaní lanom sa stala deviatačka Natália Adamcová. Najlepším športovcom bol prvák Dominik Bubák.

Miss Olympia 2019:

  1. Soňa Ruľáková
  2. Natália Adamcová
  3. Tamara Kovárová

Mister Olympia 2019:

  1. Marek Vičan
  2. Sebastián Pinčár
  3. Leon Strečanský

Viera Dusíková/Ján Jankech

Slávnostný nástup na novovybudovanom multifunkčnom ihrisku v areáli školy.
Rakovická olympiáda aj so zapaľovaním ohňa.
Pred vytrvalostným behom sa deti na pokyn učiteliek rozcvičili.
Do olympiády boli zapojení všetci – učitelia i žiaci.

 

Jednou z disciplín bol skok do diaľky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava