Borovce: Prvý zber jahôd v júni a vraj bude aj novembrový

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 12. júna 2019, 12:00

Minulý týždeň sa aj vďaka slnečným a teplým dňom rozbehol samozber jahôd v Borovciach. Pekné červené voňavé plody ale neskákali do košíkov samy, a tak sa museli zberači k jahodovisku zohnúť či kvoknúť si, ale oplatilo sa. Spokojné gazdinky si odnášali domov chutné jahody na okamžitý konzum, ale aj na uskladnenie do mrazničiek či na prípravu džemu.

Do Boroviec je dobré prísť zrána. (Autor: vd)

„Tento rok ponúkame odrody, ktoré rodia raz do roka – nimi sú jahody Clery a Joly. Ale tu, na jahodovisku v Borovciach, je možné nazbierať si aj odrodu Murano, ktorá je celoročná. Takže ak by sme si dali tip na novembrový zber, ako to bolo v minulom roku, ten sa pokojne môže zopakovať aj tentoraz práve vďaka jahodám Murano,“ informovala nás pracovníčka Plantexu Veselé.

„Ja tu zberám každý rok, aj teraz som tu so susedou. Jahôdky sú pekné, zbieram ich na jedenie a do mrazničky,“ uviedla Piešťanka Vlasta. Ďalšia pani bola z Nižnej, iná z Dubovian a o tri riadky ďalej zbierali jahody ženy z Rakovíc. „Využila som prítomnosť syna, tak som ho okamžite zapriahla do práce, aby nesedel iba nad študijnými materiálmi,“ smiala sa cukrárka z Piešťan, ktorá prišla do Boroviec v sprievode najstaršieho syna Olivera. Ten privítal matkou nariadený zber ako relax, pretože si práve robí doktorát z biochémie v Brne, kde pracuje v onkologickom ústave. Jahody si teda pochvaľoval naplno.

Plody dozrievajú, samozber je v plnom prúde.

Kvalita tohto voňavého ovocia je tento rok dobrá, no vďaka pretrvávajúcim májovým dažďom bolo potrebné dôkladne prezrieť celý plod, pretože príliš veľká vlaha sa podpísala aj na jahodovisku. „Snažíme sa ich preberať, lebo hnijú. Je potrebné vybrať nahnité a vhodiť ich do medziriadkov, aby od nich nehnili ďalšie. Ale veď to viete, ľudia si počas samozberu vyberú najkrajšie, takže jahodovisko sa pomerne rýchle vyzberá. Preto nemáme pevne stanovenú otváraciu dobu. Keď je tu plno ľudí a jahôdky vyzbierajú, v daný deň zber ukončíme,“ skonštatovala pracovníčka.

Jahody v Borovciach sa budú zbierať dva-tri týždne podľa počasia. Úroda sa zdá byť dobrá, pretože ich pestovatelia ochránili pred jarnými mrazmi, keď ich poprikrývali, aby im prízemný mráz neublížil. Okrem toho použili aj iné protimrazové metódy, ktoré aplikovali i v ovocných sadoch.

Prechádzajúc sa po jahodovisku ste sa mohli dozvedieť všeličo zaujímavé. „Ak máte doma sušičku, skúste si jahôdky rozmixovať s cukrom, urobiť si z tejto hmoty placku a tú dať do sušičky ovocia. Je to vynikajúca pochúťka,“ dala tip na výrobu zdravej cukrovinky mladá žena z Veselého.

Ak teda patríte skôr medzi ranné vtáčatá ako nočné sovy, skúste si v tieto dni privstať a urobiť niečo nielen pre seba, ale aj svoju rodinu. Vy budete na čerstvom vzduchu, trošku si poohýbate chrbticu a rodina sa poteší chutným sladučkým jahodám.

Viera Dusíková

Ak máte čas, nazbierajte jahody aj pre susedu či kamarátku.
Krásne jahody chutia sladučko.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava