Po 80 rokoch zopakovali úlet Gablecha

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. júna 2019, 16:00

Hodiny ukazujú desať minút pred dvanástou hodinou, keď štartujú motory lietadla Antonov An-2. Modro-žltý stroj pomaly roluje po dráhe piešťanského lietadla a pripravuje sa na odlet.

Antonov An-2 pripravený na štart do Poľska © Rudolf Sivý

Len niekoľko minút potom, ako na letisku odznie československá hymna, hŕstka dobrovoľníkov postupne balí transparenty, reproduktory a veľkú fotografiu vojnového hrdinu Imricha Gablecha. Skupina nadšencov neskrýva radosť. Odlet z letiska smerom do Poľska je pre nich symbolický.

Presne na minútu – pred 80 rokmi – sa uskutočnil legendárny úlet skupiny okolo Gablecha do Poľska. Sedem letcov a jeden mechanik ukoristili 7. júna 1939 na piešťanskom letisku štyri lietadlá a unikli pred režimom Jozefa Tisa. Išlo o prvý útek do odboja v Československu – necelé štyri mesiace pred začiatkom druhej svetovej vojny.

Fanúšikovia leteckej histórie si tento čin v piatok zopakovali odletom z Piešťan do Poľska. „Na celom podujatí bolo najťažšie dať dokopy to množstvo vecí, ktoré bolo treba zariadiť a čo museli vedieť aj letci pred 80 rokmi: natankovať, poznať letové plány, dohodnúť sa na časoch,” opísal najťažšie práce na spomienkovom odlete Zdeněk Sadecký z Czech Spitfire Clubu. Podľa neho si tým aspoň trochu vyskúšali komplikácie, ktorými prešla osmička letcov na úteku.

Generál Imrich Gablech

Kapacita piešťanského letiska obmedzila veľké oslavy skôr na komorné stretnutie. „Pre nás je dôležité, aby sa ľudia dozvedeli o tomto príbehu cez médiá, vidíte, že podmienky sú to trochu obmedzené,” usmial sa.

Pre tento počin mal aj osobný dôvod, s Imrichom Gablechom boli dlhoroční kamaráti. „Stretávali sme sa, pomáhali sme mu na záhrade, opravovali odkvapy, kúrenie, preto si chceme pripomenúť tieto udalosti z histórie,” vysvetlil Sadecký.

Jedným z mála civilných návštevníkov historického podujatia bol Peter Skladaný. Bratislavský veterinár si odlet prišiel pozrieť so svojím trojročným synom. „Nevedel som o tomto príbehu. O Imrichovi Gablechovi som sa dočítal len tento týždeň v novinách, tak sme sa prišli pozrieť,” usmial sa Skladaný, ktorý si vzal v práci voľno. Nechcel totiž vynechať pamätnú udalosť.

Rudolf Sivý

Lietadlo nad piešťanským letiskom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava