Oba mosty cez Váh čakajú počas leta výrazné obmedzenia

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. júna 2019, 00:00

Najbližšie mesiace sa v Piešťanoch prechod pre peších, ale i autá na ľavú stranu Váhu výrazne skomplikuje. Kolonádový i Krajinský most totiž čakajú rozsiahle rekonštrukcie.

V roku 2014 bol Krajinský most dva mesiace zavretý, v tomto roku bude neprejazdný len jeden jazdný pruh. (Autor: jk)

Už 12. júna stavbári uzavrú v celej dĺžke polovicu Kolonádového mosta v časti, kde ho pokrýva asfaltová vozovka, a čoskoro pribudnú obmedzenia pre dopravu aj na Krajinskom moste. Tu bude vodičov čakať zúženie mosta na jeden jazdný pruh a regulácia dopravy semaformi.

Kým rekonštrukciu Kolonádového mosta, ktorý je vo vlastníctve mesta Piešťany a ktorý využívajú peší pri ceste na Kúpeľný ostrov, mesto ohlásilo len v tomto roku, o druhej etape rekonštrukcie Krajinského mosta, o ktorý sa stará Trnavský samosprávny kraj, sa hovorí už od roku 2014. Vtedy sa uskutočnila rekonštrukcia jeho povrchu, pričom došlo k celkovej uzávierke na celé letné prázdniny. Tentoraz sa bude opravovať hlavne spodná časť mosta.

Najvyťaženejší most v Piešťanoch a v podstate jediný, ktorým sa dá dostať rozumnou vzdialenosťou z kúpeľného mesta do obcí na ľavej strane Váhu, celková uzávierka nečaká. No obmedzenie dopravy na jeden jazdný pruh, ktorý má byť regulované semaformi, v čase dopravnej špičky zaručene prinesie kolaps automobilovej dopravy na Krajinskej ceste. A tak tí, ktorí automobilmi či autobusmi dennodenne dochádzajú za povinnosťami do kúpeľného mesta z ľavej strany Váhu, sa budú musieť na ceste obrniť veľkou trpezlivosťou.

Jediné piešťanské premostenie Váhu v celej jeho šírke, ktorého sa toto leto obmedzenia nebudú týkať, je lávka pre peších a cyklistov, ktorá lemuje most.

Náklady na rekonštrukciu spodnej strany Krajinského mosta sú odhadované na dva milióny eur. Z drvivej časti ich bude financovať Európska únia.

Náklady na opravu Kolonádového mosta dosiahli hodnotu 1,7 milióna, pričom i tu takmer jedným miliónom eur prispeje Európska únia.

Krajinský most prvú etapu rekonštrukcie absolvoval v roku 2014. Dostal nový asfaltový povrch a cesta sa rozšírila asi o pol metra. V tom období sa sťažila dostupnosť kúpeľného mesta z ľavej strany Váhu. Na celé dva mesiace sa z obce Banka dalo motorovými vozidlami dostať do Piešťan len obchádzkou cez diaľničný privádzač za obcou Lúka. Motoristom sa tak cesta zo susednej obce do okresného mesta predĺžila takmer o tri desiatky kilometrov. Letnú sezónu mali skomplikovanú i podnikatelia v oblasti turistiky, ktorým takáto obchádzka neúmerne predĺžila prístup z Piešťan k ich prevádzkam.

Kolonádový most bol naposledy nepriechodný na konci druhej svetovej vojny, keď ho pred ústupom vyhodili do vzduchu fašistické vojská.

Obidva mosty sú národnými kultúrnymi pamiatkami.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela