Mosty v Piešťanoch

  • Editoriál / Blogy
  • 11. júna 2019, 10:00

Už čoskoro obyvateľov Piešťan, ale i obcí na ľavej strane Váhu čakajú pri cestách z jednej strany na druhú ťažké chvíle. Kolonádový, ale i Krajinský most čakajú rozsiahle rekonštrukcie. Dostať sa cez Váh bude niekoľko mesiacov opäť dramatické.

Najbližší priechod na druhú stranu Váhu sa nachádza za obcou Lúka alebo až v Hlohovci. Čo napríklad pre obyvateľov Ratnoviec, Sokoloviec, Banky či Moravian nad Váhom je pri ceste do Piešťan obchádzka desiatky kilometrov dlhšia ako cez Krajinský most. Nehovoriac, že ak je aj most bez obmedzení, v čase dopravnej špičky sa tu tvoria kolóny automobilov.  A tak obmedzenie premávky len na jeden jazdný pruh znamená jasný kolaps dopravy v tejto časti mesta. Opäť sa vynorí otázka výstavby nového piešťanského mosta. Jeden nápad jestvuje v južnej časti mesta.

Takéto riešenie má však množstvo negatív, ktoré celkom určite prevážia nad prínosom. Ak vypichneme ekonomickú stránku, pretože výstavba mosta aj s privádzačmi by sa rádovo šplhala do miliónov eur, je otázne, kto by ju zaplatil. Mesto Piešťany vo svojom rozpočte na celý rok má niečo málo nad dve desiatky miliónov eur. Hotovosťou by to Piešťany nezvládli a pôžička by zaťažila nasledujúce generácie.

Trnavský samosprávny kraj v súčasnosti rieši katastrofálnu situáciu premostenia v Hlohovci. V Piešťanoch dopravu síce rieši, ale dotovaním stovkami tisíc eur ročne len dopravu leteckú. A tá pri ceste cez Váh Piešťancom veľmi nepomôže.

Mal by túto situáciu riešiť štát? Nuž, mohol by, avšak z pohľadu širšieho regiónu stredného Považia má s cestami smerujúcimi na Ponitrie v iných lokalitách omnoho výraznejšie problémy, ako je ten v Piešťanoch. Piešťanská mostná záležitosť je predsa záležitosť regionálna, nie tranzitná.

Problém je tu však aj iný. Samotné premostenie Váhu v južnej časti mesta a jeho technické riešenie. Nasmerovať autá k mostu cez Váh či Sĺňavu z Bratislavskej cesty cez Veternú ulicu? Alebo po Rekreačnej ponad Lodenicu?

Uvedomuje si každý, kto nad takým riešením uvažuje, čo by priniesol do tejto lokality mesta? Najprv by to bol stavebný ruch a potom desiatky tisíc áut prúdiacich novým mostom na druhú stranu Váhu.

V každom prípade by táto časť mesta definitívne stratila svoju súčasnú tvár a charakteristiku určenú pre oddych a rekreáciu.

A možno je riešenie jednoduchšie, ako by sa zdalo. Tkvie len v účinnej a atraktívnej integrovanej prímestskej a mestskej hromadnej doprave.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav