Piešťanské Zlaté stuhy: Najstaršie auto malo 117 rokov

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 9. júna 2019, 18:54

Prvý ročník jedného z najobľúbenejších piešťanských podujatí zažili ešte naši (pra)starí rodičia. Concours D’Élégance, v tom čase súťaž o najkrajšie vozidlo zorganizovali po prvý raz v roku 1932 a trvala do roku 1937. Vďaka zanietencom bola tradícia po 89. roku obnovená a nadviazali na ňu prehliadky elegantných veteránov. Tie sme si mohli prezrieť aj počas uplynulého víkendu a bola to skutočne pastva pre oči.

Nablýskané autá sa predviedli na červenom koberci. © Rudo Sivý

Nablýskané veterány dorazili na Kúpeľný ostrov už vo štvrtok 6. júna. Popoludňajšia výstava odštartovala 27. ročník Piešťanských Zlatých stúh s podtitulom Concours D’Élégance, ktoré si každoročne nenechá ujsť takmer žiadny Piešťanec. Inak tomu nebolo ani tentoraz, pretože v priebehu troch dní sa v meste vystriedalo veľké množstvo ľudí, ktorí sa na nádherné stroje nevedeli vynadívať a nadšene si ich na pamiatku zachytávali mobilmi a fotoaparátmi.

Stretnutie nadšencov automobilovej histórie však nebolo len o statickej výstave. Hneď v piatok ráno zasadli vodiči za volant a vydali sa na cestu cez Beckov a Trenčín do Trenčianskych Teplíc, kde svoje autá opäť vystavili na obdiv a potom cez Skalku nad Váhom, Trenčín a Nové mesto nad Váhom opäť šli do Piešťan. Vozidlá, ktoré boli vyrobené do roku 1918 absolvovali menej náročnú trasu cez Čachticke, Vrbové a Krakovany.

Takýchto áut bolo počas uplynulého víkendu v Piešťanoch trinásť, pričom najstarší Autocar model 8 datujú do roku 1902. Rozdiel oproti „najmladšiemu“ zo zúčastnených áut bol teda 89 rokov. Dovedna sme mohli vidieť 55 veteránov rôznych značiek, ktoré priviezli posádky zo Slovenska, Česka, Rakúska a Nemecka.

V piatok popoludní sa automobily predstavili aj na pešej zóne pred Zuckmann Villou. Kým moderátor prezradil značku, rok výroby, aj akúsi zaujímavosť, na červenom koberci sa vynímali v plnej kráse.

Sobota bola vyvrcholením podujatia. Počas propagačnej jazdy autá zašli cez ľavú stranu Váhu do Hlohovca a pravou stranou cez Madunice a Drahovce sa vracali naspäť. Na Kúpeľnom ostrove si potom návštevníci mohli prezrieť nielen nablýskané veterány, ale aj výstavu historických stabilných motorov Zdena Devečku, niekoľko fascinujúcich historických bicyklov združení Tyrnaviavelo a Velo Orbis – Majerov a syn. Popoludňajšiu výstavu dotvorila zbierka historických vojnových vozidiel združenia Old Dutytrucks.

Najväčším lákadlom každoročne býva slávnostný galavečer s prehliadkou veteránov na červenom koberci pred hotelom Thermia Palace. Aj tento rok sa tam zhromaždili okrem pozvaných hostí aj obyvatelia a turisti, ktorí si nádheru chceli vychutnať zblízka. Tým, ktorým sa už miesto priamo pred hotelom neušlo, poslúžila veľkoplošná obrazovka umiestnená za Kolonádovým mostom, ktorá dianie „na pľaci“ vysielala.

Večerom sprevádzal ako aj po iné roky moderátor Ján Mečiar, ktorého k mikrofónu v jednom z automobilov priviezla jeho manželka. Taktiež autom dorazil Jozef Viskupič, trnavský župan, ktorý sa jázd po regióne aj zúčastnil. „Som rád, že 27. ročník sa vydaril a vyšlo počasie. Keď sme jazdili regiónom, videli sme mnoho úsmevov a zaujímavých tvárí,“ skonštatoval župan. Hostí privítal aj primátor Piešťan Peter Jančovič a vyjadril nadšenie. „Je to podujatie, ktoré spája históriu a súčasnosť, ktoré je v znamení noblesy, ale aj šikovnosti ľudských rúk a je to podujatie, ktoré prináša do Piešťan množstvo turistov, z čoho sa tešíme,“ povedal primátor a rovnako, ako aj župan, poďakoval mužovi, bez ktorého by Piešťanské Zlaté stuhy neexistovali. Hlavný organizátor Ján Horňák za svoju zásluhu zožal veľký potlesk, no sám poďakoval svojim kolegom. „Jeden človek toho dokáže veľa, ale veľa ľudí toho dokáže ešte viac,“ dodal J. Horňák.

Záver programu patril veľkolepému ohňostroju.

(am)

Foto © Rudo Sivý

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava