Vdýchol dušu ozajstnému skvostu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. júna 2019, 08:00

Dlhé roky bol v dedinke Moravské Lieskové pod plechovou strechou zakrytý ozajstný skvost z bývalej Nemeckej demokratickej republiky – nákladný automobil GARANT.

GARANT po ročnej renovácii. Majiteľ v 60. rokoch prevážal na aute včelie úle. (Autor: Milan Boďo)

V 60.-70. rokoch sa v Československých automobilových opravovniach (ČSAO) Piešťany generálkovali Garanty, neskôr bolo ich generálkovanie presunuté do ČSAO Nové Mesto nad Váhom. Tam ako nákupca pracoval Štefan Drobný a vlastnil Garanta. Bol to otec Ivana Drobného, jeho neskoršieho vlastníka.

Zavolal mi kamarát Edo Hanic, že má pre mňa malé nákladné auto. Moja odpoveď – nemám záujem. No na druhý deň sme ho išli spolu pozrieť. Bolo tam už niekoľko záujemcov – kupcov, ale asi ich natoľko nezaujalo ako mňa. Nemajú predstavivosť. Predstavte si malého chlapca, ktorý tlačí malý vyklápač, nakladá a vysýpa piesok na pieskovisku, vrndží si ako silný motor.

Mám už niekoľko veteránov – S5T3, požiarnu striekačku, no malé nákladné auto vyrobené pre robotnícku triedu ma tak očarilo, že o pár dní sme ho už nakladali. Teda rozdiel medzi malým chlapcom a chlapom je len vo veľkosti hračky.

Aj vďaka môjmu zamestnancovi Jankovi Mihálovi i synom Milošovi a Marošovi, ktorí pracujú v našom autoservise, sme sa pustili hneď do práce. Veľké auto – veľké problémy. Komplet rozobrať, opieskovať, zháňať nové náhradné diely. Človek musí mať aj kopec šťastia, mať svoju šťastnú hviezdu. A držím sa porekadla – pomôž si, človeče, aj Boh ti pomôže.

Nakladanie dvadsať rokov odstaveného nákladiaka.

Pomohol mi kamarát Jožko Beneš, dobrý autoklampiar, moja krvná skupina. Kabína má výdrevu, čo je obrovský problém, keď nemáte kopytá a  formy. No pre stolára Mikina Bartka, ktorý sa vyučil v Mieri Topoľčany, bolo potrebné hlbšie zaspomínať, ako ho učili jeho páni majstri – vybrať drevo, hobľovať, čapovať, ceruzka za uchom a hladkať. No, aby sa vám pri pohľade na auto oči rozžiarili, potrebujete ho mať dobre vygitované, vypracované časti karosérie a lak ako sklo. To bola parketa lakovne Janka Rafaja a jeho chlapcov. Elektrikár Ferko Maco, ktorý sa vyučil na Garantoch v ČSAO Piešťany, mi pomohol s elektrikou.

A vážení priatelia, viete, že aj ja som sa začal učiť v ČSAO Piešťany? Páni majstri, že by ste sa aj vy už vtedy duálne vyučovali?…

Dlhé roky som členom VCC Piešťany, pomohli mi radami veteránisti, prezident Janko Horňák, no dušu, dušu som Garantu opäť vdýchol ja.

Mladým ľuďom, ktorí majú radi vôňu benzínu, odkazujem: opravujte, renovujte autá, motocykle, bicykle, kočiare – skrátka „zachovajte si dedičstvo svojich otcov“.

Milan Boďo

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek